Zdanění z dohody o provedení práce: 0 % ale i 47 %

19.05.2016 | , Finance.cz
DANĚ


Práce na dohodu o provedení práce je pro řadu zaměstnanců atraktivní z důvodu nižšího zdanění. Mnohdy neplatí zaměstnanec při práci na dohodu o provedení práce žádné daně. Někdy však mohou činit nepřímé souhrnné odvody až 47 %. Jak je to možné? Podívejme se na praktické příklady.

Celkové zdanění u dohody o provedení práce závisí na tom, zdali podepíše zaměstnanec u zaměstnavatele prohlášení k dani a jak vysoká je měsíční odměna. Z měsíční odměny 10 000 Kč a méně se totiž z dohody o provedení práce neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Při odměně do limitu neplatí povinné pojistné zaměstnanec ani zaměstnavatel. Základní daňovou slevu na poplatníka je možné uplatnit pouze v případě, že je právě podepsáno prohlášení k dani (růžový papír).

Nulové zdanění

Žádné daně z dohody o provedení práce neplatí zaměstnanec, který má u svého zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani a jeho měsíční odměna činí 10 000 Kč a méně. Současně však musí mít tento zaměstnanec vyřešen svůj pojistný vztah u své zdravotní pojišťovny a měl by mít období práce na dohodu o provedení práce hodnoceno pro důchodové účely.

Praktický příklad

Penzista Novák si přivydělává prací na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč. Pan Novák podepíše u svého zaměstnavatele prohlášení k dani. Při výpočtu čisté odměny je tedy uplatněna základní slevy na poplatníka ve výši 2 070 Kč. Protože je měsíční odměna do limitu, tak se z měsíční odměny neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Z důvodu uplatnění základní daňové slevy na poplatníka se neplatí ani daň z příjmu. Mzdové náklady zaměstnavatele pana Nováka jsou tedy 10 000 Kč a pan Novák obdrží za svoji práci na svůj bankovní účet rovněž 10 000 Kč. Celkové zdanění je tedy nulové.

Text Částka

Hrubá odměna

(náklady zaměstnavatele)

10 000 Kč

Sociální pojištění

0 Kč

(odměna je do limitu)

Zdravotní pojištění

0 Kč

(odměna je do limitu)

Daň z příjmu

0 Kč

(10 000 Kč x 15 %) - 2 070 Kč)

(max. do nuly)

Čistá odměna na účet

10 000 Kč


Za pana Nováka platí zdravotní pojištění stát, neboť penzisté jsou státními pojištěnci, pan Novák má tedy vyřešen svůj pojistný vztah a může mít příjem nepodléhající platbě na zdravotním pojištění. Neplacení sociálního pojištění panu Novákovi rovněž nevadí, neboť již mu byl státní důchod přiznán. Obdobný způsob zdanění by byl i v případě např. ženy na rodičovské dovolené.

Kdy si odvody vezmou téměř polovinu odměny?

Sice se z dohody o provedení práce při měsíční odměně 10 000 Kč a méně neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění, ale současně není takovou prací vyřešen pojistný vztah u zdravotní pojišťovny a taková práce se nehodnotí pro důchodové účely. Zdravotní pojištění je v takových případech nutné platit jako samoplátce ve výši 13,5 % z minimální mzdy a v daném období je vhodné platit si dobrovolné důchodové pojištění, neboť státní důchod by byl v budoucnu nízký nebo se nesplnila podmínka potřebné doby pojištění pro přiznání státního důchodu. Přestože se přímo z dohody o provedení práce v takových případech neplatí zdravotní pojištění, tak se musí platit zdravotní pojištění a je dobré si dobrovolně platit i sociální (důchodové) pojištění.

Praktický příklad

Paní Hájková (41 let) pracuje pouze na dohodu o provedení práce pro firmu AB s měsíční odměnou 10 000 Kč. Paní Hájková nepodepsala u zaměstnavatele prohlášení k dani, daňové slevy uplatní v daňovém přiznání, neboť má příjmy z pronájmu. Při výpočtu čisté odměny se tedy neuplatní sleva na poplatníka. Protože paní Hájková nemá příjem, ze kterého by se platilo zdravotní pojištění a současně není státním pojištěncem, tak je v registru zdravotní pojišťovny vedena jako OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů) a musí si měsíčně platit zdravotní pojištění sama ve výši 1 337 Kč. Práce na dohodu o provedení práce s odměnou do limitu nezakládá ani účast na důchodovém pojištění a paní Hájková chce mít dané období hodnocené pro důchodové účely, proto si sama platí dobrovolné důchodové pojištění v minimální výši 1 891 Kč. Na daňových odvodech tedy zaplatí paní Hájková 4 728 Kč (daň z příjmu 1 500 Kč + zdravotní pojištění jako OBZP 1 337 Kč + dobrovolné důchodové pojištění 1 891 Kč) a zdanění u dohody nepřímo dosahuje 47,3 % (4 728 Kč: 10 000 Kč).

Výhodnost práce na dohodu

Práce na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou do limitu je tedy výhodná v případě, že má zaměstnanec vyřešen svůj pojistný vztah, v těchto případech může být zdanění i nulové. Pro lidi, kteří nemají vyřešen svůj pojistný vztah, však není práce na dohodu o provedení práce dobrým řešením, neboť si stejně musí pojistné platit jako samoplátci.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ