Krátkodobé pronájmy zažívají v Česku boom, jsou přímou konkurencí hotelů i zajímavou investicí

20.05.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stoupající obliba individuálního ubytování dala vzniknout novému trendu na realitnímu trhu – nákupu a provozu bytů na krátkodobé pronájmy. Správa krátkodobého pronájmu je však všestranně náročná a pro majitele skýtá mnohá rizika. I z toho důvodu jsou tu specializované realitní společnosti, které se postarají o hladký průběh jak ze strany nájemce, tak majitele nemovitosti.

Sterilní prostředí hotelových pokojů nabízí spolehlivý ubytovací standard, přesto počet lidí, kteří dávají přednost domácí atmosféře před uniformně zařízenými pokoji, stále přibývá. Obliba krátkodobých pronájmů celosvětově roste a expandující trh s nemovitostmi na tuto poptávku reaguje vznikem specializovaných společností na kompletní správu a zaštítění vztahu nájemce – majitel. Provozování nemovitosti na krátkodobé pronájmy je náročné, zejména pokud se pro majitele jedná o přivýdělek k práci na plný úvazek. Zařizovat inzerci, reagovat na poptávku, evidovat rezervace a platby, zařizovat předávání, příjezdy, odjezdy, pravidelný úklid, to vše v krátkém časovém úseku, je náročné na čas, který ovšem většina zaměstnaných na plný úvazek nemá.

Služby specializovaných realitních společností standardně nabízejí zajištění stálého přísunu vhodných hostů, správu nemovitosti či garanci v případě poškození bytu. Agenturou spravovaná nemovitost významně šetří čas i námahu, navíc se díky dlouhodobě vyšší obsazenosti zajištěné právě agenturou poplatek za takové služby sám zaplatí. Vhodné nemovitosti ke krátkodobému pronájmu se nacházejí ve všech turistických lokalitách s rekreačním vyžitím. U nás to je především Praha, Brno, Karlovy Vary a horské oblasti.

Výhody individuálního ubytování

Tento oblíbený koncept původem ze zahraničí má mnoho výhod. Využívají ho lidé cestující v rámci dovolené i ti, co hledají nocleh třeba během služební cesty. Ke krátkodobému pronájmu lze vybrat jak celý byt, tak jednotlivé pokoje. Zatímco první varianta je vhodná pro milovníky soukromí, druhá varianta znamená, že se o pronajaté obydlí budete dělit přímo s majiteli nebo s dalšími ubytovanými jedinci. Nespornou výhodou je zabydlené domácí prostředí, kde můžete bez omezení žít, jak jste zvyklí. Připravit si jídlo, sledovat televizi, vyžehlit si, zkrátka můžete si obstarat všechny činnosti, pro něž nejsou v hotelu podmínky, anebo jsou dostupné za příplatek. Prostornější bydlení ocení zejména rodiny s dětmi.

Krátkodobý pronájem – vyplatí se jako investice?

Krátkodobý pronájem nemovitostí je jeden ze způsobů, jak zhodnocovat finance. I když se může zdát, že dlouhodobý pronájem je výhodnější, neboť představuje pravidelný zisk na dlouhou dobu bez větších starostí, není tomu tak. „Klasický dlouhodobý pronájem nemusí vyhovovat každému. Ne vždy je například daný byt či dům k dispozici celoročně,“ říká David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates International. Je jednou z mála svého druhu u nás, která se zabývá kompletním servisem v oblasti nákupu, správy a prodeje nemovitostí. „Mnoho majitelů má nevyužívaný byt k dispozici pouze přechodně na určitou část roku, například když v létě nebo o Vánocích pobývají u rodiny v zahraničí nebo odjedou na pracovní či studijní stáž. Výdělek z pronájmu tak může být jen třešničkou na dortu vašich plánů mimo domov,“ říká Novotný a vyjmenovává další výhody: „Při krátkodobém obsazování bytu nájemníky se vyhnete nepříjemným rizikům dlouhodobého pronájmu, jako je problém s neplatiči. Nadto krátkodobé pronájmy přinášejí zhruba o 50 % větší výnos, v průměru 7 % p. a.“

Nemovitosti na krátkodobý pronájem také vykazují nižší opotřebení vybavení. Turisté či manažeři využívají pronajaté prostory zpravidla jako zázemí na přespání, zatímco přes den se věnují svému soukromému či pracovnímu programu. Ve volných termínech můžete navíc využívat nemovitost pro vlastní účely.

Autor článku

Vincenc Michalička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ