Proč objemy hypoték neustále rostou?

25.05.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Banky za 4 měsíce letošního roku půjčily lidem na bydlení 77,2 mld. Kč, tedy o 10 mld. více než loni. Celková suma sjednaných úvěrů letos nejspíš překoná 250 mld. Kč. Proč objem hypoték neustále roste? A kdy to skončí?

Lidé si v průměru půjčují 1,9 mil. Kč. Loni to bylo o 100 000 Kč méně

Hypoteční banky a stavební spořitelny zveřejnily své dubnové výsledky. Průměrná úroková sazba v dubnu sjednaných hypoték klesla z 1,97 % na 1,94 %. Oproti stejnému období loňského roku průměrná sazba klesla o 0,17 procentního bodu. V korunovém vyjádření u 1milionové hypotéky s 20 letou splatností rozdíl v měsíční splátce činí zanedbatelných 81 Kč.

Výše úrokové sazby tedy v tuto chvíli není faktorem, podle kterého by se klienti měli rozhodovat o realizaci svého záměru ohledně bydlení. Mnohem důležitější jsou v tuto chvíli ceny nemovitostí. Ty podle statistik realitního portálu RealityČechy.cz zatím vzrostly oproti loňskému průměru o 5 %.

Rostoucí ceny nemovitostí jsou motorem poptávky po novém bydlení a levné hypotéky jsou palivem, které celý trh pohání vpřed. Díky levným hypotékám nejen že dosáhne na hypotéku více lidí, ale lidé dosáhnou i na mnohem vyšší částky než v minulosti, což potvrzuje ukazatel průměrné výše hypotéky. Oproti loňskému roku tento ukazatel v dubnu vzrostl o 104 000 Kč na 1 866 765 Kč.

Nárůst průměrné výše hypotéky se projevuje také v růstu objemů sjednávaných hypoték. Zatímco počty prakticky stagnují - oproti loňskému dubnu banky tentokrát sjednaly jen o 92 hypoték více - v objemu meziroční nárůst překračuje 2 miliardy korun (y/y + 6,9 %). Banky reportující své výsledky portálu hypoindex.cz celkově v letošním dubnu poskytnuly hypotéky za 17,1 miliardy korun, což je další měsíční rekord. Mimochodem už 17. v řadě!

9 důvodů růstu objemu poskytnutých hypoték

1. Růst průměrné výše hypotéky – průměrná výše úvěru v prvním čtvrtletí vzrostla o 240 000 Kč. Toto číslo je však ovlivněno výkyvem v lednu. Po očištění průměrná výše úvěru letos zatím roste zhruba o 150 000 Kč

2. Růst cen nemovitostí – ve velkých městech tempo růstu mírně pokleslo, nicméně k ekonomicky silným oblastem se přidávají zbývající oblasti ČR, kde ceny rostou velmi rychle

3. Extrémní nízké úrokové sazby – sazby na mezibankovním trhu výrazně poklesly, což otevřelo prostor pro pokles úrokových sazeb hypoték. Nyní průměrná nabídková sazba prolomila 2% hranici

4. Dostupnost hypoték s vysokým LTV – úvěry do 90 % LTV se nyní poskytují za ceny téměř shodné s hypotékami do 70 nebo 85 %.

5. Výstavba oživila, rostly výrazně i developerské projekty a počet bytů daných do prodeje, tyto úvěry patří objemem k nejvyšším a poptávka zatím neoslabuje, jen už pozvolna docházejí zásoby nových bytů. Opět, stejně jako před krizí, se prodávají „byty pouze na papíře“

6. Buy to let – tento segment loni výrazně akceleroval, primárně ve větších, univerzitních městech se podílel výrazně na růstu objemu nových hypoték a tento trend pokračuje i nyní. V prodeji nových bytů byl podíl až 20 % a více (Praha, Brno)

7. Pokračující růst reálné ekonomiky – české domácnosti jsou optimistické ohledně budoucího vývoje, nezaměstnanost je na rekordně nízké úrovni, nízké úročení depozit zároveň snižuje sklon k úsporám a lidé utrácejí

8. Banky nabízely velmi příznivé podmínky financování, dostupnost hypotéky byla na historicky nejpříznivější úrovni, to platilo vloni a letošní podmínky dostupnosti se ještě díky poklesu úrokových sazeb zlepšily – od začátku roku dosud bylo je realizováno 120 akčních kampaní.
 Vloni za celých 5 měsíců jich bylo 119, což potvrzuje, že trend je mírně rostoucí. I letos bychom se mohli dočkat rekordního počtu akčních nabídek

9. Diskuse o záporných úrokových sazbách – je pro některé klienty stimulem k investici do nemovitosti nebo vylepšení bydlení. Nejde zatím o výrazný vliv, ale čím více se bude toto téma medializovat, tím bude stimulace poptávky vyšší.

Stavební spořitelny dohánějí březnový propad

Stavební spořitelny v květnu sjednaly úvěry za 4,73 miliard korun, což je o 19,6 % více než v loňském roce a o takřka 60 procent více než v předchozím měsíci. Aktuální výsledky jsou však poznamenány březnovým výpadkem produkce Českomoravské stavební spořitelna (ČMSS), která implementovala nový IT systém. Procentuální podíl jednotlivých stavebních spořitelen na celkové dubnové produkci ilustruje následující tabulka.

G_25.5

G_2_25.5

Bilance po 4 měsících: Letošek bude opět rekordní

Celkově od začátku roku bylo zatím sjednáno 32111 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 62,2 miliardy korun. Oproti loňskému roku objem sjednaných hypoték vzrostl o 14 procent. Rostoucí trend vykazují i stavební spořitelny a to i navzdory březnovému výpadku produkce ČMSS. Celkový objem úvěrů ze stavebního spoření činí 14,9 mld. Kč, tedy o 12,9 % více než loni. V celkovém součtu banky a stavební spořitelny za uplynulé 4 měsíce rozpůjčovaly na bydlení přes 77 miliard korun.

„Na základě kvartálních výsledků a s připočtením dubnové produkce jsme se rozhodli přehodnotit náš prvotní odhad letošního roku, a co do objemu sjednaných hypotečních úvěrů očekáváme, že celková částka hravě přesáhne 200 miliard korun a v součtu se stavebními spořitelnami letos půjde na bydlení přes 260 miliard korun,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

„Tempo meziročního růstu hypoték se v následujících měsících přibrzdí a ve druhé polovině roku už nebude tak výrazné jako za první čtyři měsíce roku. Celkové objemy budou však letos rekordní, a to jak v hypotékách, tak i v úvěrech ze stavebního spoření,“ uzavírá Libor Ostatek.


Zdroj: GOLEM FINANCE, hypoindex.cz

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ