Co se stane, když vašeho dodavatele energie koupí jiný hráč na trhu?

30.05.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Doslova přes noc můžete začít odebírat elektřinu od jiné společnosti, aniž byste pro to museli cokoli udělat. Stačí, aby jeden dodavatel koupil druhého. O jiné hráče na trhu projevuje zájem především největší alternativní dodavatel Bohemia Energy. Loni koupil hned dvě energetické společnosti. Co se mění pro vás? A za jakých okolností můžete v takovém případě odejít?

Jak získat odběratele? Koupit je

Dodavatelé ale mohou získat zákazníky i jinak. Třeba akvizicí. Na podobnou strategii vsadila společnost Bohemia Energy. V polovině loňského roku koupila dodavatele elektřiny a zemního plynu Global Energy, a to společně s jeho 13 tisíci zákazníky. Další obchod na sebe nenechal dlouho čekat. Loni na podzim firma oznámila, že přibírá stoprocentní podíl akcií ve společnosti Europe Easy Energy, která v té době dodávala elektřinu a zemní plyn více než 45 tisícům zákazníků v České republice a necelé tisícovce odběratelů na Slovensku.

„Od svého začátku před deseti lety si Bohemia Energy udržuje prvenství jako největší dodavatel energií v České republice. Z malé rodinné firmy jsme se stali významným hráčem na domácím energetickém trhu jednak díky cenově výhodné nabídce, ale i úspěšné akviziční politice, ve které chceme pokračovat i nadále,“ uvedl k obchodu jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík. Firma projevila zájem také o společnost Pražská plynárenská, z obchodu ale nakonec sešlo.

Společnost Europe Easy Energy přitom od začátku svého působení na trhu přijala docela jinou strategii než její současný majitel. Zavedla pouze smlouvy na dobu neurčitou, které zákazníky k ničemu nezavazují, nevyužívala sítě podomních prodejců, dlouhodobě držela jedny z nejnižších cen na trhu a jako jeden z mála dodavatelů zavedla zákaznickou linku zdarma.

Reakce na odliv zákazníků?

Společnost Bohemia Energy svojí „nákupní horečkou“ pravděpodobně reaguje na odliv zákazníků. Od začátku roku 2014 největšího alternativního dodavatele opustilo asi 15 tisíc odběratelů elektřiny a zhruba podobný počet klientů odebírajících plyn. Společnosti Europe Easy Energy naopak rostla. Zatímco v roce 2014 měla 25 tisíc odběratelů energií, na podzim minulého roku to byl téměř dvojnásobek.

Podrobnosti této významné transakce na energetickém trhu známé nejsou. Zdá se ale, že přebírání konkurentů se ukazuje jako jediná úspěšná strategie, jak může alternativní obchodník s energiemi dál rychle růst.

Bohemia Energy má s akvizicemi více zkušeností. Už v roce 2013 koupila konkurenční dodavatele České Energetické Centrum a České Energetické Centrum Jih. Zákazníkům, které koupí získala, přejmenovala produktové řady, ale ceny ponechala stejné.

Odejít můžete, když dodavatel zdraží

Po zhruba šesti měsících, co společnost Bohemia Energy koupila dodavatele Europe Easy Energy, se zatím podobný scénář nekonal. Jak už dříve oba dodavatelé proklamovali, značka Europe Easy Energy by měla i nadále zůstat zachována a bude pokračovat v dosavadní strategii zaměřené na online prodej elektřiny a zemního plynu, tedy na tu část segmentu, ve které je dlouhodobě nejsilnější.

„Svou pozici na trhu si Europe Easy Energy vybudovala díky kvalitnímu zákaznickému servisu a dlouhodobě výhodným cenám. Pro stávající ani nově příchozí klienty se v poskytovaném servisu ani cenové politice společnosti nic nemění,“ napsal dodavatel na svých webových stránkách.

Co když se ale přece jen něco změní? Třeba obchodní podmínky nebo ceny? Energetický zákon v takovém případě myslí na odběratele. V případě, kdy dodavatel změní obchodní podmínky nebo zdraží dodávku elektřiny či zemního plynu, může zákazník od smlouvy odstoupit ve zkrácené době, bez ohledu na to, že ji uzavřel třeba na několik let.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ