Prodej vozu financovaného leasingem

12.05.2005 | , Finance.cz
DANĚ


Oblast daní a leasingu je značně propletena. Co vše má OSVČ udělat při prodeji osobního automobilu, které bylo financováno leasingem?

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři, a to už ať čeští nebo slovenští, vkládají na stránky poradna.finance.cz. Dnes se podíváme na dotaz z oblasti daní a účetnictví:

„Dobrý deň. Som OSVČ, občan ČR. Budem koncom 05/2005 predávať osobné auto, ktoré bolo financované leasingom a účtované v jedn.účtovníctve. Som Plátca DPH. Čo musím všetko podniknúť, aby som platil z predaja auta čo najnižšie dane, musím z predaja platiť soc. a zdr. poistenie, alebo iba daň z ost. príjmu? Ďakujem za odpoveď.“

Na tento dotaz odpověděl náš daňový poradce JUDr. Petr Dytrich takto:

„Jestliže je vozidlo zařazené v majetku podnikatele, jeho prodej je příjmem z podnikání a tudíž vstupuje do vyměřovacího základu pro výpočet SP a ZP. Výše daně z příjmů i vlivu na SP a ZP bude úměrně záviset na výši prodejní ceny.“

Jestliže řešíte problém z oblasti investování, firemního financování, bydlení, penzijního připojištění, daní a účetnictví nebo klasického pojištění např. domácností, pak máte také možnost využít služeb našeho poradenského centra.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ