Srpnové novinky v daních

01.09.2005 | , Finance.cz
DANĚ


V oblasti daní je stále mnoho změn. Tentokrát se jedná o novelu zákona o daních z příjmů, stanovisko Ministerstva financí k zdaňování příjmů vyplácené minoritním akcionářům, ...

Zákon o daních z příjmů - novela

Jak jsme již v jednom z předchozích článků informovali, novela zákona byla předložena vládou sněmovně na začátku července tohoto roku. Jejím hlavním cílem je zejména zjednodušení způsobu uplatnění daňově účinných výdajů pro skupiny malých a středních podnikatelů. Další  důležitou změnou je i snížení daňového zatížení fyzických osob, a to zejména u nízko a středně příjmových skupin.

V půlce července bylo Ministerstvem financí zveřejněn další návrh na výši výdajových paušálů. Jejich výše se pohybuje od 30 % až po 80 % v závislosti na druhu podnikání. Rozdíl mezi návrhem vlády a novým návrhem Ministerstva financí je znázorněno v následující tabulce:

/>
Druh činnosti Návrh vlády Návrh Ministerstva financí />
Zemědělská činnost 50 80
Řemeslná živnost 50 60
Ostatní živnost 50 50
Poradci, lékaři, tlumočníci 50 40
Pronájem obytných budov a bytů 50 30
Ostatní pronájem 20 30
Poznámka: údaje jsou uvedeny v %

Zdaňování příjmů vyplácené minoritním akcionářům – stanovisko MF

Ministerstvo financí vydalo k 2.8.2005 stanovisko, ve kterém se vyjadřuje k zdanění příjmů z protiplnění obdrženého minoritním akcionářem, fyzickou osobou, z výkupu účastnických cenných papírů dle obchodního zákoníku. Tyto příjmy se zdaní stejně jako příjmy z prodeje cenných papírů spolu s možností uplatnění osvobození těchto příjmů dle ZDP, kde musí být dodržena podmínka šesti měsíců mezi nabytím a převodem cenných papírů.

"Ve smyslu právním je prodej převodem vlastnického práva, ke kterému jsou obě strany svolné. Výkup účastnických cenných papírů dle výše uvedeného ustanovení však není uskutečněn na základě vůle obou stran, tzn. nelze souhlasit s tím, že by v tomto případě šlo o prodej cenných papírů, ale jedná se o přechod cenných papírů na majoritního akcionáře," říká náměstkyně ministra financí Dana Trezziová.

Způsob výpočtu nároku na vrácení spotřební daně – vyhláška

Nová vyhláška publikována dne 14.7.2005 stanovuje způsob výpočtu nároku na vrácení spotřební daně, která je zaplacena v cenách některých minerálních olejů prokazatelně použitých pro výrobu tepla, dále pak způsob a podmínky vedení evidence o nákupu a spotřebě těchto výrobků. Obsaženy jsou zde pouze drobné, technicko-legislativní změny.

Mezinárodní pomoc při správě daní – novela

Již v minulém roce byla přijata radou EU směrnice 2004/56/ES, která novelizovala směrnici 77/799/EHS o vzájemné pomoci mezi příslušnými orgány členských států v oblasti přímých i nepřímých daní a dní z pojistného. Díky této změně muselo dojít i k novelizaci českého zákona o mezinárodní pomoci při správě daní a zákona o územních finančních orgánech. Základní změnou je možnost ve spolupráci s příslušnými úřady smluvních států provádět daňovou kontrolu, která bude souběžná u daňových subjektů se společnou daňovou povinností nebo doplňující zájem České republiky a smluvních států.

Zdroj: Deloitte, Ministerstvo financí ČR

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ