Vyhráli jste? Zdanit či nezdanit?

15.09.2005 | , Finance.cz
DANĚ


Usmálo se na vás štěstí, vyhráli jste hodnotnou cenu a nevíte, zda ji zahrnout do svého daňového přiznání a odvést z ní daň či ne? Jak postupovat v případě zdaňování výher?

V poradenském centru na našich stránkách můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení, pojištění či mezd. Tuto možnost využívá řada čtenářů a my pro vás každý týden vybíráme jeden ze zodpovězených dotazů. Ten dnešní se týká oblasti daní, konkrétně problematiky zdaňování výher. Otázka tedy zní: výhry danit či nedanit?

Otázka:
Vyhrála jsem osobní automobil. Je tento můj nově nabytý movitý majetek předmětem daně z příjmů (konkrétně Ostatní příjmy dle §10)? Vyčetla jsem v §4, odst.1, písm. f ZDP, že výhry jsou od daně osvobozeny. Mám nabývací doklady. Musí být na nich něco speciálně uvedeno, že se jedná o výhru a tím pádem o osvobozený příjem?

Na tento dotaz odpovídal JUDr. Petr Ditrych:

Odpověď:
Protože neuvádíte o jakou výhru se jedná (z jaké soutěže apod.), bylo by dobré se obrátit na pořadatele, aby Vám vydal písemné potvrzení o tom, že tato výhra podléhá nebo nepodléhá dani z příjmů. Může totiž jít o osvobození podle §4 a 10, odst.3, písm. b), nebo o daněný příjem podle §10, odst.1, písm. h) nebo ch) ZDP.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ