Změny v zákoně o DPH

27.09.2005 | , Finance.cz
DANĚ


V oblasti daní se stále něco děje. Dnes vám přinášíme informace o novele zákona o DPH, která nabude účinnosti 1. října 2005, stanovisko MF k pořízení zboží ze státu EU a dovozu výrobků z Číny.

K 1.10.2005 by měla nabýt v účinnost novela zákona o DPH, která je v této chvíli již podepsána Prezidentem. Změny by měly být společnostmi zohledněny v přiznání za zdaňovací období říjen 2005 i 4. čtvrtletí 2005.

Novela nám přinesla mnoho změn. Jednou z nich je stálé snížení sazby daně na ubytovací služby. Původně tato sazba měla trvat pouze do konce roku 2005.
Další se týká nových pravidel pro uplatňování osvobození od DPH u vzdělávacích služeb pro soukromé a jazykové školy. Ustanovení se týká i těch škol, které již uplatnily DPH na poplatky, které obdržely pro následující školní rok. Je zde možnost osvobození již uhrazených poplatků a tak ušetření zaplacené daně.

Přehled dalších změn v novele:

  • osobní automobily mají přesnější definici, která znemožňuje určité daňové úniky v uplatňování DPH na vstupu,
  • rozšíření možnosti zvolit speciální uplatňování DPH při předfakturaci,
  • zjednodušení zvláštního režimu pro cestovní službu,
  • jasnější definice osvobození služeb vztahujících se k dovozu zboží. Dodavatel získá přesný návod na jaké služby může být uplatněno osvobození od daně,
  • zjednodušení několika ustanovení, které se týkají dovozu zboží, kdy musí dovozce samovyměřit českou daň z přidané hodnoty. Konkrétně se týká zjednodušení ustanovení příslušného správce daně, použitém směnném kurzu a okamžiku, kdy se uplatňuje DPH na vstupu z dovezeného zboží
  • úprava pravidel pro dodání plynu a elektřiny – datum uskutečnění zdanitelného plnění, náležitosti příslušných daňových dokladů, ..., 
  • dodavatel nemusí vystavit daňový doklad v případě přijaté platby, ze které mu nevzniká povinnost odvést daň. Dále není možné uplatnit nárok na odpočet daně u daňových dokladů vystavených dodavatelem, u kterých nebyla povinnost uplatnit DPH na výstupu,
  • rozšíření pravidel pro vystavování daňových dokladů v elektronické podobě, mimo certifikovaného elektronického podpisu, což nově umožňuje opatření daňového dokladu vystaveného v elektronické podobě certifikovanou elektronickou značkou.

Další zprávy

Pořízení zboží z jiného členského státu
Ministerstvem financí bylo vydáno stanovisko, které se vztahuje k pořízení zboží z jiného členského státu v České republice. Českým plátcům se tak dojde k zjednodušení, jestliže by měli mít problém s reportováním intrakomunitárního pořízení. Stanovisko ministerstva je velmi důležité pro české společnosti dodávající zboží českým zákazníkům přímo ze skladu umístěného na území jiného členského státu EU.

Zboží z Číny
K 14. září 2005 nabyla účinnosti úprava Evropské Komise, podle které mohou dovozci po členských státech EU požadovat dovozní licence na blokované zboží (jedná se zejména o textilní). Uvedené ustanovení, které bylo nedávno přijato, dává členským státům legislativní základy pro vystavování dovozních licencí určených pro vývoz z Číny, které jsou od vstupu do Evropské unie zablokovány.

Zdroj: Deloitte

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ