Kdy je třeba se registrovat k DPH

30.09.2005 | , Finance.cz
DANĚ


Mají lékaři povinnost registrovat se jako plátci daně z přidané hodnoty? Nebo jsou jejich služby od DPH osvobozeny? Kde je možno tyto informace získat?

V poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení, pojištění či financování bydlení a nově také dotaz na mzdy, sociální a zdravotní pojištění a firemní financování. Této možnosti využívá mnoho našich čtenářů a my pro vás každý týden jeden vybíráme. Tentokrát jsme zvolili oblast daní, konkrétně daň z přidané hodnoty.

Dotaz našeho čtenáře:
"Dobrý den. Chěla bych se zeptat jestli lékař, když překročí roční obrat 1milion Kč (patby od zdravotních pojišťoven) se stává plátcem DPH nebo nikoli. Pokud ano, je to služba osvobozená nebo je tam DPH? Jedná se mi o soukromého obvodního lékaře. Prosím nevíte kde bych našla bližší informace o účetníctví lékařů? Děkuji"

Odpověď našeho daňového poradce:
"Definici obratu upravuje §6, odst.2 ZDP. Pokud tedy překročíte obrat 1 mil. Kč, jste povinna se registrovat jako plátce DPH a to do 15. dne následujícího měsíce po měsíci, ve kterém jste tento limit překročila. Podle §58 ZDPH jsou zdravotnické služby od DPH osvobozeny. Osvobozeno je dodání i některého zboží. Doporučuji Vám se s tímto ustanovním seznámit (viz. naše webové stránky, sekce zákony). Pokud jde o infromace o účetnictví lékařů, doporučji Vám obrátit se na ČLK nebo na specializovanou účetní firmu v místě bydliště."

Více se dozvíte na našem Poradenském portálu.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ