Erbenová z ČNB očekává rozpočet s menším deficitem

17.10.2005 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V budově ČNB se uskutečnilo ve dnech 10.-12. října 2005 bankovní fórum s názvem „Banky Ruska, střední a východní Evropy a jejich role v prohloubení ekonomické spolupráce s ostatními státy.” Zúčastnili se ho významní představitelé bankovních, finančních kruhů i vládních orgánů a organizací z Ruské Federace, Maďarska, Slovenska i České republiky.  Zajímavé bylo také vystoupení Michaely Erbenové z ČNB, která vyslovila prognózu o snížení deficitu státního rozpočtu.

Michaela Erbenová, vrchní ředitelka bankovní rady ČNB sdělila, že by měl státní rozpočet letos skončit s výrazně menším deficitem, než byl původní záměr. "Nerada bych to číslo komentovala. V tuto chvíli se rozpočet nachází v přebytku. Ministerstvo financí má detailní informace o plnění rozpočtu. ČNB je v tomhle spíše vnější pozorovatel," řekla pro ČTK Erbenová. Rozpočet se nyní nachází v přebytku a začínají se objevovat první náznaky, že by schodek celých veřejných financí mohl dosáhnout tří procent HDP. Původně stát slíbil Evropské unii deficit nejvýše 4,7 procenta HDP. Státní rozpočet je nyní v přebytku téměř 26 miliard korun. Stát navíc již čtvrtý měsíc v řadě hospodaří s přebytkem, což je především důsledkem většího výběru daní. Schválený deficit pro letošní rok je 83,6 miliardy korun.

Erbenová upozornila, že pro ČNB je výraznou komplikací pokud rozpočet dopadá "systematicky" jinak, než bylo naplánováno. Výrazně tak totiž komplikuje koordinaci měnové a fiskální politiky. "Na druhou stranu dopadá-li výrazně lépe z hlediska deficitu, tak pořád je to dobrý výsledek," dodala Erbenová.

Za ruskou strany byli přítomní viceprezident ruské centrální banky Melikjan a prezident Asociace ruských bank G.A.Tosunyan. Za českou stranu na fóru vystoupili také poradce ministra financí a poslanec parlamentu Jan Mládek a další významní hosté.

Fórum proběhlo ve velmi dělné a přátelské atmosféře a významně přispělo k navázání formálních i neformálních vztahů mezi účastníky, kteří zároveň vysoce ocenili profesionalitu a vysokou úroveň, s jakou jej jeho organizátoři připravili. Všichni zúčastnění bez rozdílu se v závěru shodli na tom, že má určitě význam podobná setkání organizovat i v budoucnu a proto se dá očekávat, že toto bankovní fórum nebylo posledním svého druhu.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU