Ekonomika před volbami - jak se nám daří?

18.05.2006 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Průmyslová produkce domácích podniků roste a s ní i sebechvála vlády, připisující si významný podíl na tomto úspěchu. Jak je to tedy s domácí ekonomikou těsně před volbami?

Jen o trochu více než 14 dní nám zbývá do voleb a vládě Jiřího Paroubka se dostávají do rukou silné argumenty pro voliče a jen těžko vyvratitelné pravdy pro opozici. V úterý zveřejnil Český statistický úřad další ze série ukazatelů o národním hospodářství. Tentokrát to je údaj o růstu průmyslu v prvním čtvrtletí letošního roku.

"Téměř idyla," napsal ve svém komentáři jeden analytik o výsledcích průmyslu v prvním letošním kvartálu. Za první čtvrtletí letošního roku vzrostla totiž produkce meziročně o 15,4%, což bylo výrazně více než ve stejném období loňského roku, kdy rostla o 4,1%. "Ekonomové v průměru předpokládali růst o cca 5,5 procentního bodu nižší," tvrdí Patrik Rožumberský ze Živnostenské banky. Nehodnoťme nyní práci dobře placených analytiků renomovaných bank a jiných finančních institucí. Vždyť přece víme, že dva ekonomové mají na jednu věc tři názory. Podívejme se na samotné zveřejněné číslo.

Jak již bylo řečeno v úvodu, je růst průmyslové produkce silným argumentem pro politiky. Velkou část tohoto růstu (7%) musíme totiž připsat automobilovému průmyslu. Hlavně nová kolínská automobilka TPCA, která najela na plný výkon s koncem loňského roku, s výsledky řádně "zamávala". A právě TPCA postavila výrobní závod u nás díky tzv. investičním pobídkám. Některými kritizované, některými opěvované, ale hlavně fungující. Daňové prázdniny, pozemky zdarma, byty pro zaměstnance, rekvalifikace. To je nabídka, díky které automobilka stojí v Kolíně a ne v Maďarsku nebo Polsku. Co by se dělo, kdyby zde pobídky nebyly? Byly by zde rovné podmínky bez zvýhodnění určité skupiny investorů, ale nebyla by zde TPCA. O tom snad nikdo nepochybuje. Maďarsko má pobídky, Slovensko a Polsko také. Česko se bez nich neobejde. První kvartál v průmyslu to jasně a přesvědčivě dokazuje. A Hyundai? Trochu hořký příběh, který nebude stoprocentní do prvního kopnutí do nošovické hlíny. Nezbývá než doufat, že se opravdu kopne.

Průmyslová výroba zahrnuje veškerou produkci průmyslových výrobků dle SKP (standartní klasifikace produkce) oddíly 10 až 41, měřenou ve fyzických i peněžních jednotkách (oceněnou v základních běžných cenách) a počítanou metodou "hrubého obratu". Zahrnuje tudíž i produkci výrobků spotřebovanou uvnitř podniku. Průmyslová výroba dále zahrnuje i produkci průmyslových služeb (práce ve mzdě, opravy, úpravy, montáže, instalace strojů a zařízení a ostatní práce průmyslové povahy), vymezených platnou nomenklaturou.

Zdroj: Český statistický úřad

HDP poroste také
Ukazatel růstu produkce průmyslu je jen jedním z ukazatelů, které ekonomům dávají podklad pro kvalifikovaný odhad ukazatele nejdůležitějšího. Tím je hrubý domácí produkt (HDP). Je jedním ze základních ukazatelů, pomocí kterého se porovnáváme se zahraničím. Statistici zveřejní údaje o růstu HDP až po volbách (9.6.), už teď ale začíná ona politická bitva. Vicepremiér pro ekonomiku Havel podle ČTK řekl, že v prvním kvartále poroste domácí produkt o úctyhodných 8,2 %. Jestli je to jen předvolební sebechvála, nebo má pan ministr informace, které jinak dostupné nejsou, nebo zda číslo je výsledkem exaktního výpočtu nevíme. Každopádně pan ministr je politik a prezentovat pěkná čísla před volbami - to se přece musí...

Ach ta nezaměstnanost
Míra registrované nezaměstnanosti činila ke konci měsíce dubna 8,3 %. Je to hodně nebo málo? Ve frontách na úřadech práce stojí 486,2 tisíc občanů. Je to hodně nebo málo? Čísla o počtu nezaměstnaných nejsou, hlavně v porovnání s obdobnými ekonomikami v Evropě nikterak tragická. Problém je v regionální nerovnoměrnosti. Severní Čechy nebo kraj Moravskoslezský má dlouhodobé problémy, což připustil i ministr financí v úterních Událostech, komentářích. Zde se podařilo politikům pramálo. Ohlášená investice Hyundai, nebo zakázka Vítkovic pro ČEZ a prosakující informace o mega investici do průmyslové zóny Žatec by těmto regionům jistě prospěly.

Co na to občan?
Odpověď na tuto otázku nám dají až výsledky voleb. Voliči se ale nerozhodují podle momentální síly ekonomiky. Vedle témat ekonomických jsou zde i jiné problémy, které každého z nás trápí: excesy policie, korupce, pomalé soudy, neutěšený stav památek a podle mnohých dokonce "blbá nálada". Sociální demokracie na relativně dobrý aktuální stav ekonomiky postavený na slušně pevných základech rostoucího průmyslu spoléhat nemůže. Vždyť nevíme, jaké by to bylo, kdyby...

Tabulky, grafy a další údaje a čísla najdete v sekci Ekonomika.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU