Srpnový komentář k vývoji makro ukazatelů

02.08.2006 | , Atlantik AM
MAKRODATA A EU


Makroekonomická data v červenci nemění minulé scénáře. Ve Spojených státech je stále více patrné zpomalení ekonomického růstu. Poslední čísla vývoje HDP to jen potvrzují. Také Fed již velmi silně naznačil budoucí konec utahování měnové politiky.

Především díky vývoji na trhu nemovitostí. V Evropě se naopak zlepšuje pozice domácího spotřebitele, indikátory současného stavu jsou na svých dlouhodobých maximech, ale budoucí očekávání napovídají o skutečnosti, že i zde je třeba se připravit na blížící se konec ekonomického cyklu. Vývoj na domácí scéně je stále pozitivní, celosvětově vysoké ceny energií se ale i u nás již začínají promítat do cen finální produkce a centrální banka v průběhu července zahájila přísnější komentáře vývoje inflace. Projekce odhadů vyšších cen se zvýšily globálně.

Spojené státy

  • Poslední čísla růstu hrubého domácího produktu jsou výrazně nižší. Zatímco v prvním čtvrtletí rostla americká ekonomika tempem 5,6 %, čísla za druhé čtvrtletí z minulého týdne jsou více než o polovinu horší (2,5 %). Příčinou nižšího růstu hospodářství je oslabení pozice domácího spotřebitele, který je klíčovou složkou HDP.
  • Díky vysokým cenám ropy, jejichž průsak v koncových cenách se již projevuje, teď stojí americký Fed před velmi vážným rozhodnutím. Dvouletý seriál zvyšování sazeb je nyní snad nejblíže svému konci. Současný šéf Fedu, Ben Bernanke, učinil před americkým kongresem jednoznačná prohlášení o zpomalení růstu v USA, že rozdělil trh na dva tábory. Současná sazba na úrovni 5,25 % možná zůstane tak jak je. Rozhodnutí na dalším zasedání, které se koná již 8. srpna opravdu nebude jednoduché.
  • Pro růst sazeb o dalších 25 bazických bodů hovoří především inflační rizika. Ta jsou stále více patrná. A to jak v případě indexu CPI, ale také v případě cenového deflátoru PCE. Ten má Fed mnohem více v oblibě, protože jeho koš není je v čase proměnlivý a výkyvy v jeho vývoji tak lépe odráží skutečný stav věcí. Jeho poslední vyšší hodnota u jádra (bez cen energií a potravin) může Fed přimět k dalšímu utažení kohoutků. Zároveň si ale musí být měnový výbor FOMC vědom rizik, která vyplývají z přehnaného navýšení sazeb. Na trhu se vyšší sazby projeví s jistým zpožděním a pokud je americká ekonomika již blízko svého vrcholu, mohou dražší peníze vést k většímu zpomalení, případně k recesi. Ben Bernanke upozornil na fakt, že navýšení sazeb v minulosti samo může pomoci ke snížení inflačních tlaků. Proto také vyjádřil názor, že by růst inflace mohl v druhé polovině roku 2006 mírně klesnout.
  • Snížení pravděpodobnosti růstu sazeb otřáslo dále s pozicí amerického dolaru. Evropský ekonomický cyklus dosáhne vrcholu jistě později než ten americký, proto se snižováním úrokového diferenciálu mezi Evropou a Spojenými státy hrozí ještě vyšší pády americké měny, než jsme svědky v současnosti. Dolar se nyní obchoduje kolem 1,270 USD/EUR, v průběhu července ztratil přes 2 centy. Pokud Evropská centrální banka zahájí razantnější postup v případě své monetární politiky, můžeme se dočkat i prolomení hranice 1,300 USD/EUR.
  • Zpomalení hospodářství přichází z trhu nemovitostí. V červenci poklesla rezidenční výstavba, oslabení realitního trhu vnímá velmi citlivě americký spotřebitel. Jeho vyšší náklady na hypotéky, jejichž cena stoupla díky minulému růstu sazeb, nutí více šetřit, méně utrácet a tím také méně poptávat.
  • Situace je a zdá se, že do budoucna také bude pozitivní na americkém pracovním trhu. Dlouhotrvající nízká úroveň nezaměstnanosti (pod 5 procenty) dává jistou naději v měkčí přistání amerického hospodářství.

EU

  • Na kontinentu pokračuje oživení většiny ekonomik eurozóny. Růst cen je prozatím pod kontrolou, vyšší růst reálných mezd vylepšuje domácí poptávku. Inflační rizika se však ani při nejmenším nezmírnila, proto změnila Evropská centrální banka své tradiční prázdninovou telekonferenci na řádné zasedání, po kterém bude následovat tisková konference. Trh přečetl tuto změnu jako velmi výrazný signál pro růst sazeb. Zasedání se koná již tento čtvrtek, 3. srpna, předpokládaný růst o 25 bb by navýšil sazby v zemích eurozóny až na 3,00 %.
  • V projekcích se nemění odhady růstu HDP pro konec letošního roku, co se navýšilo jsou právě prognózy cenového vývoje. Meziroční inflace nad úrovní 2,5 % je nad inflačním cílem ECB. Ta ale sleduje i jiné ukazatele, významnou roli v jejím rozhodování má také růst peněžní zásoby v eurozóně. Růst peněz na úrovni 8 % meziročně také jasně hovoří pro nárůst sazeb. Ke konci roku lze čekat sazby na úrovni 3,25 %.
  • Negativním jevem v červenci se staly indikátory ekonomických sentimentů a očekávání ZEW a Ifo. Tyto indexy již v minulosti mnohdy dokázaly předpovědět budoucí boom nebo pokles. Index ZEW podnikatelského klimatu z počátku měsíce se propadl výrazně více než trh očekával (o více než polovinu). Také index Ifo nepotvrdil oživení. Na druhou stranu nutno podotknout, že se současné hodnoty pohybují blízko svých dlouhodobých maxim.

ČR

  • V červenci sáhla podle očekávání k utažení měnové politiky také Česká národní banka. Na svém zasedání v minulém týdnu navýšila základní repo sazbu o 25 bb na novou úroveň 2,25 %. Tento krok byl jednotlivými členy signalizován, v domácí ekonomice se projevují nejen vnější rizika pro růst inflace (vysoké ceny ropy na mezinárodních trzích), ale začíná se probouzet také domácí spotřeba, což by mohlo vést k vyšším číslům poptávkové inflace (viz Slovensko). Dalším důvodem bylo snížení záporného úrokového diferenciálu proti zemím eurozóny (-75 pb). Proti růstu stojí jen velmi stabilní kurz české koruny, který ale po navýšení opět nereagoval.
  • V současnosti se koruna obchoduje na úrovni kolem 28,50 CZK/EUR. Již delší dobu se pohybuje v širším pásmu 28,35–28,55 CZK/EUR bez významnějších reakcí na jednotlivé události. V ekonomice není zřejmě investováno velké množství tzv. horkých peněz, které jsou na zhoršení např. politického klimatu velmi citlivé. Kurz koruny k dolaru se vyvíjel v kontextu vývoje měnového páru euro-dolar. Díky posílení eura posílila také česká měna, nyní se obchoduje na úrovni 22,30 CZK/USD.
  • Dobrou kondici českého hospodářství prokazují také čísla z průmyslu. Růst produkce v květnu (+12,2 %) opět překonal očekávání (8,0 %).
  • Významné bankovní domy opět zvýšily své prognózy ohledně růstu HDP v letošním roce. Zahraniční obchod je stále na solidní úrovni, odhady pro letošní rok hovoří o přebytku kolem 40 mld. CZK. Dovozy (díky zvýšené spotřebě) ale rychle dohánějí vývozy, začíná také sezóna výplat dividend, která povede k odlivu prostředků na  kapitálovém účtu.
  • Otazníky visí nad politickými faktory. Celý červenec bez nové vlády sice trhy nepohnul, v současnosti se nejpravděpodobněji vypadají nové volby. A i pokud by se nakonec podařilo sestavit vládu podle výsledků voleb předcházejících, její mandát bude natolik slabý, že nepovede téměř k žádným změnám nebo reformám.

USA EU ČR
2005 2006e* 2005 2006e* 2005 2006e*
HDP (růst v %) 3,2 3,5 1,7 2,1 6,9 6,4

Míra inflace (index CPI v %)

3,4 3,2 2,2 2,2 2,2 2,7
Míra nezaměstnanosti (v %) 4,9 4,6 8,3 8,2 8,9 8,1
Základní úroková sazba (v %) 5,25 5,5 2,75 3,25 2,25 2,5

Zdroj: AKAM, ABN, MS, DB, GS, BNP, HSBC, Bloomberg, ČS

* vážený průměr odhadu

Autor článku

Robert Šíbl  

Články ze sekce: MAKRODATA A EU