Další zvýšení cen cigaret na obzoru

01.09.2006 | , Finance.cz
DANĚ


Tento týden vláda schválila novelu zákona o spotřebních daních. Hlavní změnou je úprava sazeb z důvodu dosažení minimální hranice daně platné v EU.  Stane se Česko zemí nekuřáků?

Spotřební daně společně s DPH tvoří skupinu tzv. nepřímých daní. Je to z důvodu, že daňovým poplatníkem jsou vždy konzumenti výrobků zatížených daní. Osoby, které tuto daň pak do státního rozpočtu odvádějí jsou plátci. Znamená to tedy že daň zahrnutou v ceně výrobku či služby vždy platí konečný spotřebitel.

Spotřební daně se v České republice užívají od roku 1993. V příjmech státního rozpočtu hrají přitom velice významnou úlohu. Jsou ji zatíženy například alkoholické výrobky, tabákové výrobky nebo pohonné hmoty.  Stát tak výší daně nepřímo reguluje spotřebu těchto komodit.

Spotřební daň se stanovuje jednotnou částkou za jednotku množství. U tabákových výrobků dochází k vyjádření podílu spotřební daně i v procentuální částce, která se odvíjí od ceny výrobku. Je-li výše daně vypočtená u těchto výrobků nižší než stanovená minimální sazba daně, použije se minimální sazba daně.

Předpokládám, že asi tušíte proč se zrovna dneska zabýváme právě spotřební daní u tabákových výrobků. Ano, odpověď je snadná. Vláda tento týden schválila novelu zákona o spotřebních daních, která obsahovala nejen úpravu sazeb této daně.

Korekce vycházely z nutnosti uvést zákon do souladu s komunitárním právem. Sazby spotřebních daní se musely upravit tak, aby Česká republika splnila k začátku roku 2007 svůj průběžný závazek v rámci přechodného období, které definitivně končí k 1.1.2008.

Podle tohoto závazku je Česká republika do konce roku povinna dosáhnout hranice minimální spotřební daně z cigaret ve výši 57 % z ceny pro konečného spotřebitele a 60 € na 1000 ks. U tabáku ke kouření (jemně řezaného) by se jednalo o cenu minimálně 32 € na kg. U cigaret ještě platí, že do konce příštího roku musí být dosaženo minimální sazby v EU (57 % ceny a 64 € na 1000 ks).

V posledních dvou letech už dvakrát docházelo ke zvyšování sazeb. K 1. červenci 2005 se pevná sazba u cigaret zvýšila z 0,48 Kč/kus na 0,60 Kč/kus a procentní z 23 % na 24 %. U ostatních tabákových výrobků se přešlo zpět z dvousložkové k jednosložkové dani u doutníků a cigarillos na 0,79 Kč/kus a u zbývajících výrobků se zavedla sazba 720 Kč/kg.

S účinností od 1. dubna letošního roku se pevná sazba u cigaret zvýšila na 0,73 Kč/kus a procentní o další bod na 25 %. Spotřební daň u doutníků a cigarillos se neměnila, ale u ostatních tabákových výrobků stoupla na 810 Kč/kg.

Od 1. ledna 2007 by podle novely zákona měla daň činit při současném kurzu eura 1,69 Kč za kus a 57 % z ceny. Jedná se tedy o opravdu výrazné zvýšení. Odhad Ministerstva financí je zvýšení cen v rozmezí od 12 – 15 Kč na krabičku s 20 kusy cigaret. Rychlost a výše navýšení přitom bude záviset hodně na výrobních a marketingových strategiích výrobců a velikosti zásob prodejců. Není ani vyloučené ze zdražení bude i vyšší než očekávané, protože se projeví i zvýšení daně z dubna letošního roku, které se stále nepromítlo do cen právě z důvodu zásob starých kolků.

Dle Ministerstva financí by schválená změna měla do státního rozpočtu v roce 2007 přinést až 10 mld. Kč, při zachování současné struktury spotřeby tabákových výrobků. Inflační dopad by přitom činil 0,87 %. Je trochu optimistické ze strany ministerstva spoléhat na zachování stejné poptávky po tabákových výrobcích i přes takto významnou změnu. Dle mého mínění elasticita poptávky není v tomto případě natolik nepružná, spíš naopak. Dokážu si docela reálně představit rapidní snížení spotřeby či přechod k levnějším značkám z důvodu vysokých cen.

Tabulka: Konkrétní výše navržených sazeb od 1. ledna 2007

Sazba daně
Celková změna % Z toho pevná část Minimální sazba
cigarety 32 % 0,85 Kč/kus 1,75 Kč/kus
doutníky, cigarillos 1,15 kč/kus
tabák ke kouření 1090 kč/kus

Zdroj: Ministerstvo financí

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ