Prosincový komentář k vývoji makroekonomických ukazatelů

05.12.2006 | , Atlantik AM
MAKRODATA A EU


Ekonomická data přicházející v listopadu posunula vnímání americké ekonomiky mírně pesimisticky a vnímání evropských ekonomik mírně optimisticky.

Zpomalení americké ekonomiky je zřetelné; trh očekává snižování krátkodobé úrokové sazby centrální banky na jaře 2007. Pokles aktivity na trhu rezidenčních nemovitostí pokračuje, také data z trhu práce se mírně zhoršují. Indikátory spotřeby domácností zůstávají nejednoznačné. Jasnější představu by mohli analytici dostat podle výsledků tradičně silné předvánoční nákupní sezony.

Teoreticky by trh nemovitostí měl ovlivnit stav ekonomiky především dvěma kanály. Snížení stavební aktivity by mělo přinést nižší příspěvek k HDP a nižší zaměstnanost v tomto odvětví. Stagnace nebo dokonce pokles cen nemovitostí by majitelé domů měli vnímat jako snižování svého reálného bohatství a odpovídajícím způsobem snížit spotřebu.

Spojené státy

  • Index spotřebitelských cen za říjen příjemně překvapil (pokles na 1,3%) a to především díky meziročnímu poklesu cen ropných produktů. Mírně se snížila i tzv. jádrová inflace, která nezahrnuje volatilní ceny energií a potravin. Jádrová inflace nicméně zůstává výrazně nad 2%, tj. úrovní přijatelnou pro FED.
  • Fed si je silně vědom zpomalování americké ekonomiky a předpokládá v blízké budoucnosti pokles jádrové inflace. Pro její zvýšenou současnou úroveň se však musí tvářit protiinflačně a držet úroky na současné úrovni
  • Podruhé v řadě poklesla tvorba pracovních míst ve službách i v průmyslu. Reálná spotřebitelská poptávka zůstává slušná i když indikátory spotřebitelské důvěry klesly.
  • Snížená důvěra finančních trhů v americkou ekonomiku a výhled na vyšší úroky v Evropě pomohly EUR k prolomění hranice 1,3 proti USD. Jakmile nevydržela tato důležitá psychologická hranice, dolar se propadl skokově a zakončil měsíc na 1,324.
  • Výhled pro americkou ekonomiku se mírně zhoršil, ale konsenzuálním tržním scénářem je nadále tzv. měkké přistání, ne propad do recese.

EU

  • Síla oživení v evropské ekonomice nadále pozitivně překvapuje. Hybnou silou jsou exporty a investice, „v záloze“ zůstává osobní spotřeba, která by měla postupně růst.
  • Zajímavé je porovnání předstihových indexů ZEW a IFO. ZEW odráží aktuální vnímání a očekávání analytiků a v současné době signalizuje zpomalení růstu v Evropě v roce 2007. Index IFO indikuje sočasnou náladu a očekávání průmyslníků. Již několik měsíců dává IFO mnohem otimističtější výhled než IFO. Uvidíme kdo bude mít pravdu.
  • Index spotřebitelských cen v Eurozóně dosáhl v říjnu 1,6% meziročně. Jde ale pouze o dočasný pokles a inflace by se měla opět vrátit nad 2%.
  • Díky stále silnému růstu se nemění ani rétorika Evropské centrální banky. ECB se snaží dostat úroky co nejvýše, dokud jí to stav ekonomiky dovolí. ECB trápí pohled na nadměrnou expanzi měnové zásoby a rovněž se snaží posílit svou protiinflační kredibilitu. Základní úroková sazba bude zvýšena na 3,5% v prosinci a pravděpodobnost jejího růstu ke 4% v 1.polovině 2007 roste.

ČR

  • Kondice domácí ekonomiky zůstává slušná, i když růst se mírně snížil. Hlavním tahounem je nadále export, v roce 2007 postupně poroste spotřební poptávka domácností. Růst HDP v letošním roce by se mohl pohybovat na úrovni přesahující 6,0 %, pro příští rok se odhaduje pokles růstu na úroveň kolem 5,0 %.
  • Také u nás klesl minulý měsíc tlak na růst cen. Inflace se meziměsíčně snížila o 0,5 %, meziročně pak klesl index CPI na 1,3% proti 2,7 % v září.
  • V regionu tradičně ke konci měsíce zasedaly centrální banky. Ta česká ponechala sazby na 2,50 %, pokles cen v minulém měsíci nezavdaly důvod pro změnu v nastavení sazeb. Rizika prognózy inflace bankovní rada vidí spíše směrem k nižší inflaci. I tak lze předpokládat mírný nárůst sazeb v příštím roce na ktrý bude tlačit mj. rozšiřující se úrokový diferenciál proti zemím eurozóny.
  • Postupné zlepšení probíhá na trhu práce; lidí bez práce je opět méně. Podle metodiky ILO míra nezaměstnanosti za říjen spadla na 7,4% oproti zářiovým 7,8%.
  • Koruna v souladu s vývojem v regionu posilovala vůči EUR, vzrostla o cca 1% a dostala se z úrovně 28,22 pod úroveň 28 korun za EUR (27,97). Do konce roku předpokládáme stabilitu či další mírné posílení.

USA EU ČR
2005 2006e* 2007e* 2005 2006e* 2007e* 2005 2006e* 2007e*
HDP (růst v %) 3,2 3,3 2,5 1,5 2,4 1,9 6,1 6,6 4,8
Míra inflace (index CPI v %) 3,4 3,5 2,6 2,2 2,2 2,2 2,2 2,9 3,1
Míra nezaměstnanosti (v %) 5,1 4,7 5,1 8,3 8,0 7,8 8,9 7,9 7,6

Zdroj: AKAM, ABN, MS, DB, GS, BNP, HSBC, Bloomberg, ČS

* vážený průměr odhadu


Autor článku

Robert Šíbl  

Články ze sekce: MAKRODATA A EU