Finance pro nefinančníky: bestseller na pultech knihkupců

08.12.2006 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Finance pro nefinančníky je nová kniha, která se v těchto dnech dostává ke knihkupcům. Pokud potřebujete vysvětlit složité finanční pojmy jednoduchou formou nebo hledáte zajímavý dárek, pak pro vás máme dobrý tip.

Kniha Finance pro nefinančníky pochází z pera amerického autora několika odborných bestsellerů Roberta A. Cooka. Cooke nezneužívá svá dlouhá léta působení jako finanční konzultant k zahlcení čtenáře složitými odbornými pojmy. V knize se čtenářům dostane nutného minima termínů, které je třeba znát při řízení firmy nebo provozování živnosti, podstatná část je však věnována vysvětlení praktického fungování obchodních mechanismů a jejich předvedení na názorných příkladech.

Na stránkách knihy sledujeme humorný příběh americké podnikatelky Rosie Rouse prodávající manželské domky, jakési záložní ubytování pro manžele, kteří spolu po rodinné hádce nechtějí spát v jednom domě. Na tomto netradičním příkladu však čtenář postupně pozná všechny situace, které čekají každého, kdo vede vlastní firmu. Nákup, prodej, majetek firmy, financování, rozpočet, rozvaha, výsledovka atd. Výklad je odměřen do té míry, aby vybavil publikum praktickými informacemi a upozornil je na možné nástrahy podnikání, na druhé straně nezabředává ve spleti univerzitních termínů, které by čtenáře odradily. Každý aspekt světa obchodu a každý odborný pojem je jak znázorněn na příběhu Rosie a manželských domků, aby se neztratila pozornost publika, tak odborně definován, aby čtenář mohl s účetními a daňovými poradci hovořit jejich jazykem.

Každá kapitola je doplněna případovou studií a otázkami k procvičení, na nichž může čtenář ověřit své znalosti a k nimž nalezne odpovědi na konci publikace. Na samém závěru najde čtenář test, po jehož vyplnění má možnost bezplatně získat certifikát od původního vydavatele knihy. Kniha, která nyní v České republice vychází poprvé, je přeložena z posledního aktualizovaného vydání, jež uvádí text do kontaktu s aktuálními mezinárodními účetními standardy a zároveň přináší novou kapitolu o práci auditorů.

Finance pro nefinančníky vám poskytne praktický základ, abyste věděli, co vám skutečně čísla sdělují, bez použití nadbytečných složitých termínů. Český překlad posledního amerického vydání, které je v souladu s nynější finanční a účetní praxi, vám sdělí vše, co potřebujete vědět o:

  • základních finančních vztazích, abyste mohli řídit svůj rozpočet, klást odborníkům inteligentní otázky a rozumět jejich odpovědím,
  • nezbytných výkazech a zprávách včetně nově zařazených pasáží o předběžných výkazech,
  • auditu - co se měří, jak se to měří a jak můžete pomoci jeho úspěšnému průběhu.

Jako manažer s nedostatkem času nemůžete vědět všechno o všem. Ale základní znalost finančních vztahů nepochybně zlepší vaše výsledky a zvýší vaše šance na úspěch. Finance pro nefinančníky vám poskytne základní znalosti, které potřebujete ovládat v náročném světě podnikání.

Ing. Jiří Svoboda, CSc. o knize uvedl: "V knize Finance pro nefinančníky autor A Cooke pochopitelnou a (i pro nefinanční specialisty) přijatelnou formou seznamuje se základními situacemi a problémy podnikání. Právě forma konkrétno příběhu, členění do kapitol s případovými studiemi, otázky k procvičení a nekonvenční přístup, to vše pomáhá k pochopení  a naučení financí v podnikatelském subjektu. Tím dává autor čtenáři do rukou podklad pro úspěšné řízení svého podnikání, eventuálně základ  pro úspěšné jednání s ekonomy, finančníky, daňovými poradci atd."

Závěr
Pokud hledáte knihu, která vám bude dobrým průvodcem při startu vašeho podnikání a která bude dobrým průvodcem světem vašich velkých nebo i malých firemních financí, pak nehledejte. Právě jste našli.

 

Finance pro nefinančníky

  • Název: Finance pro nefinančníky
  • Autor: Robert A. Cooke
  • Nakladatel: Alfa Publishing, www.alfaknihy.cz, info@alfaknihy.cz
  • Vychází: 11/2006
  • Doporučená cena: 299 CZK, 449 SKK, 16 EUR
  • ISBN: 80-86851-40-0, EAN: 9788086851402
  • Počet stran: 280 Vazba: V8a
  • Cílová skupina: podnikatelé, manažeři, finanční poradci, účetní
  • Zařazení v knihkupectví: management, finance, podnikání, účetnictví
  • Zaměření titulu: management, podnikání, praktické příklady a výpočty, učení

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU