Jak získat a podat přiznání?

01.03.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Termín pro podání daňového přiznání se nezadržitelně blíží. Proto se celý tento týden v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků věnuje daním. A ani dnešek nebude výjimkou. Dnes se podíváme na to, kde formulář získat, kdy a kam jej podat a jak vyměřenou daň zaplatit.

Téma týdne: Daňový speciál 2007

Koncem března se na finančních úřadech tvoří podezřele dlouhé fronty lidí třímající v rukou tiskopis, který ukazuje, kolik je jeho majitel ochoten odvést do státního rozpočtu. Pokud ještě nemáte růžový SEVTový dokument, pak vězte, že získat jej není vůbec složité. Formuláře jednotlivých daňových přiznání si můžete vyzvednout buďto osobně na finančním úřadu, nebo můžete zvolit rychlejší a pohodlnější elektronickou variantu a stáhnout jej z některého internetového serveru.

Tip! Pokud nemáte čas běhat po úřadech, využijte našich služeb a stáhněte si daňové formuláře.


Kdy podat?

Klíčové datum je, stejně jako každý rok, konec března. Jelikož 31.3. připadá letos na sobotu, přiznání k dani z příjmu za rok 2006 jsou poplatníci povinni podat nejpozději následující pondělí, tj. do 2. dubna 2007. V tento den musí vaše daňové přiznání ležet na stole příslušného finančním úřadu. Pokud tak neučiníte, bude na vás od 3.dubna pohlíženo jako na osobu, která může být ze strany úřadu penalizována za nesplnění svých povinností. Existují však výjimky, které vám mohou datum podání oddělit:

  • Poplatník daně má povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, nebo poplatníkovo přiznání podává daňový poradce.
  • Správce daně z objektivních důvodů sám prodloužil lhůtu pro podání přiznání. Úřad má však právo lhůtu odsunout nejdéle o 3 měsíce a navíc musí mít k posunu termínu vážný důvod. Tím mohou být technické nebo organizační problémy na straně správce daně, na straně poplatníka to může být např. vážné onemocnění nebo jiné objektivní, nepředvídatelné a mimořádné důvody.

Tip! Neodkládejte zbytečně podání přiznání na poslední možný den. Tento den budou na úřadech, stejně jako každoročně, k vidění nekonečné fronty a vy tak zbytečně promrháte celé odpoledne ve frontě.

 

Kam doručit přiznání?

Pokud správně, řádně a včas vyplníte jednotlivé kolonky daňového přiznání, pro zdárné zdanění příjmů chybí jen jeho odevzdání. Daňové přiznání se podává místně příslušnému finančnímu úřadu, což neznamená nic jiného, než že adresátem vašeho doporučeného dopisu (pokud posíláte přiznání poštou) bude finanční úřad v místě, kde jste trvale hlášeni k pobytu.


Jak zaplatit daň?

Placení  samotné daně můžete provést různými způsoby. Nejčastěji se úhrada daně provádí buď v hotovosti nebo bankovním převodem na účet správce daně. Je však možné daň zaplatit prostřednictvím kolkových známek (především u poplatků), platebních známek (na základě zvláštního předpisu) nebo přeplatkem na jiné dani.

Kromě daňových povinností existují ještě další platby, souhrnně nazývané jako tzv. příslušenství daně. Patří sem penále (sankční platba za pozdní úhradu daňových povinností), pokuty (sankce za neplnění nepeněžních povinností), pokuty za pozdní podání daňového přiznání, úroky a náklady daňového řízení (např. exekuční náklady). 

Tip! Nechcete se zdržovat výpočtem daňové povinnosti? Využijte našich daňových formulářů, které tuto práci udělají za vás.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ