Producenti i obchodníci předpokládají dlouhodobé zvyšování cen hovězího a vepřového. Zpracovatelské ceny jatečních zvířat již po únorovém poklesu dosahují úrovně z ledna letošního roku a i nadále porostou. Směrem vzhůru budou postupovat především díky blížícím se velikonočním svátkům. Nezanedbatelnou roli však hraje i nespokojenost producentů se stávajícími cenami a místy i nedostatek jatečních zvířat. "V současné době platíme producen
tům jatečních prasat zhruba třicet korun za kilogram živé váhy," tvrdí generální ředitel společnosti Masokombinát Klatovy Vladimír Semivol. Již v nejbližších týdnech lze podle něj však očekávat další růst cen. "Počítáme s tím, že do konce prvního pololetí se výkupní cena vyšplhá na 33 až 34 koruny za kilogram živé váhy," tvrdí.Nárůst cen lze podle Semivola očekávat i u hovězího masa. "V současné době vykupujeme jateční býky kolem 40,50 koruny za kilogram živé váhy, což je o korunu víc než zhruba před měsícem. "O další korunu až dvě výkupní cena ještě vzroste," tvrdí. Semivol zároveň upozornil, že v nejbližších týdnech může dojít k tomu, že na trhu bude citelný nedostatek hovězího masa. "V minulosti se vyvezlo velké množství zvířat, v současné době není co
porážet," dodal. Zvýšení výkupních cen vepřového očekává i Zdeněk Stávek, generální ředitel jednoho z největších prodejců v České republice, společnosti Agropork. Růst cen zdůvodňuje tím, že zemědělci stále prodávají prasata za méně, než jaké jsou ve skutečnosti výrobní náklady. "Důležitou roli hraje i skutečnost, že stavy prasnic poklesly, takže v příštích měsících bude na trhu méně masa," dodal Stávek.Vepřové a hovězí nepodraží jen u zpracovatelů, ale i na pultech většiny obchodů. "Cena vepřového masa v nejbližší době vzroste v průměru o 5 až 7 korun na kilogram," tvrdí například majitel několika pražských řeznictví Miroslav Gaube. Podle něj se nebude jednat o krátkodobý výkyv, mírný cenový růst bude podle něj pokračovat až do letošního léta. Ještě větší nárůst očekávají obchodníci u hovězího masa. "Na trhu je ho velký nedostatek, nemáme co nabízet. Během měsíce hovězí podraží, o kolik to bude korun, si zatím netroufám odhadnout," dodal Gaube.
Zdroj: HN z 20. 3. 2000