Mlynáři varují: chleba bude kvůli špatnému počasí dražší

21.08.2000 | ,
MAKRODATA A EU


perex-img Zdroj: Finance.cz

Domácí mlýny letos počítají s nedostatkem kvalitního žita určeného k potravinářským účelům

Domácí mlýny letos počítají s nedostatkem kvalitního žita určeného k potravinářským účelům. Nižší výnosy vzniklé výkyvy letního počasí způsobí, že velkou část potřeby žita bude nutné řešit dovozem. To se však negativně odrazí na ceně finálního výrobku chleba. Řekl to předseda d

ozorčí rady Svazu průmyslových mlýnů Pavel Filip. Žito s nízkým tzv. pádovým číslem je podle něj nevhodné pro zpracování ve mlýnech a pekárnách. Pádové číslo je nejdůležitějším ukazatelem pro pekárenskou výrobu - udává stabilitu škrobu v zrně a má vliv na kynutí těsta.

Jeho velikost by se měla u žita pohybovat okolo 150 sekund, přičemž minimální únosná míra je 100 sekund. Sklízené žito má však pádové číslo nižší. Během roku stála tuna kvalitního žita 2200 až 2300 korun, před sklizní byla cena žita už na třech tisících korunách za tunu a během sklizně, kdy by měla být cena nejnižší, stojí žito 3600 korun. Filip očekává další radikální růst ceny žita a s ní automaticky i ceny chleba. "Mlynáři se sice budou snažit žito s nízkým pádovým číslem míchat s kvalitním

žitem, míchání je však citlivá záležitost a již jedno procento přidaného žita nižší kvality může negativně ovlivnit celek," uvedl Filip.

Kvalita a nedostatek žita jsou proto podle něj impulsem k jeho dovozu. "Před sklizní byl sice žita přebytek, ale z důvodu nedostatku celkového množství obilí je zemědělci zkrmili," konstatoval Filip. V případě dovozu žita hodlá Svaz průmyslových mlýnů požádat příslušné orgány o snížení současného dvacetiprocentního cla. Osevní plocha žita klesla v porovnání s loňským roke

m o zhruba 20 procent. Do pátku sklidili zemědělci ze 43,8 tisíce hektarů žita celkem 33,4 tisíce hektarů. Výnos 3,47 tuny z hektaru znamená úroveň 94,4 procenta celkové loňské výtěžnosti.

Zdroj: LN z 21. 08. 2000


Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU