Podle Společenstva provozovatelů pohostinských živností je nákup potravin za stravovací kupóny v rozporu s právními předpisy. "Stravenky jsou určené výhradně k nákupu jednoho hlavního jídla. To jednoznačně znamená oběd nebo večeři. A hlavní jídla smějí prodávat pouze majitelé živnostenského oprávnění na hostinskou činnost," vysvětlil předseda Společenstva Čeněk Rytina.
S tím vydavatelé stravenek rozhodně nesouhlasí. "Doba, kdy mohl někdo nakazovat, co je a co není hlavní jídlo, už naštěstí dávno pominula. Nežijeme v absolutistickém režimu, proč by hlavní jídlo nemohlo být třeba ovoce nebo salát," řekl Bedřich Douda z Exit Group, jedné ze čtyř největších stravenkových firem na trhu. Př
ipojil se i Miroslav Sedlák z celorepublikové společnosti Sodexho Pass: "Zcela záměrně byl při úpravě právních předpisů nahrazen pojem "teplé jídlo" termínem "hlavní jídlo". Zákonodárce reagoval na vývoj stravovacích zvyklostí, zejména ve smyslu preference zdravé a racionální stravy. Hlavní jídlo se obecně vykládá jako teplé i studené, nebo potraviny k přímé spotřebě. Přijímání stravenek v síti smluvních prodejen potravin nebo lahůdek není proto v žádném rozporu s předpisy."Zdroj: HN z 17. 08. 2000