Většina potravin podražila, cena zeleniny se snížila

14.07.2000 | ,
MAKRODATA A EU


perex-img Zdroj: Finance.cz

Růst spotřebitelských cen většiny z 38 sledovaných vybraných potravinářských výrobků zaznamenal ve 29

Růst spotřebitelských cen většiny z 38 sledovaných vybraných potravinářských výrobků zaznamenal ve 29. týdnu Český statistický úřad. I v tomto týdnu zaznamenal ČSÚ růst cen masa, klesaly především ceny zeleniny, a to hlavně rajčat, brambor, vajec a cukru. U masa a masných výrobků s výjimkou dušené šunky se zvýšení pohybovalo od 0,3 do 2,8 procenta, kuřata podražila o 2,6 procenta. Cena jablek vzrostla o 1,3 procenta a pomerančů o 2,8 procenta. Naopak rajča

ta zlevnila o 10,3 procenta, brambory o 6,5 procenta a vejce o 1,4 procenta.

Ve srovnání s cenovou úrovní k 21. prosinci 1999 byly k letošnímu 11. červenci nižší spotřebitelské ceny některých druhů vepřového masa a hovězího předního s kostí, ostatní hovězí je nyní dražší. Nejvýraznější pokles ceny zaznamenal ČSÚ u rajčat (o 24,8 procenta), nejvyšší zvýšení pak u mrkve (o 32,8 procent

a) a jablek (o 24,9 procenta). Růst cen masa pokračuje již téměř dva měsíce. Koncem letošní sklizně obilovin se navíc očekává zvýšení ceny krmného obilí, které je důležitou nákladovou položkou chovatelů hospodářských zvířat.

Zdroj: HN z 14. 07. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU