Výběr pojišťoven pro majitele vozů koupených na leasing se podstatně zúží

03.11.1999 | ,
Ručení


Při využití leasingu se nájemci nemusejí obávat, že přij...

Při využití leasingu se nájemci nemusejí obávat, že přijdou o bonusy nabízené pojišťovnami

Při využití leasingu se nájemci nemusejí obávat, že přijdou o bonusy nabízené pojišťovnami.

Leasingové společnosti, které jsou ze zákona vlastníky automobilů, svým klientům omezily nabídku na pojišťovací ústavy, se kterými mají uzavřenou smlouvu, a to bez ohledu na to, že Ministerstvo financí vydalo v minulých dnech oprávnění na provozování povinného ručení jedenácti pojišťovnám.

Největší česká společnost ŠkoFIN nabízí nájemcům dvě varianty, jak uzavřít smlouvu o povinném ručení. Pokud chce klient uzavřít smlouvu sám, může si vybrat mezi Českou pojišťovnou, ČS-Živnostenskou pojišťovnou, Allianz a Generali.

Druhou možností je, že ŠkoFIN za klienta uzavře smlouvu sám. "Stačí, když do 30. listopadu pošle ŠkoFINu žádost o pojišťění," uvedla včera pro HN Běla Jašková ze ŠkoFINu. Společnost pak sama zajistí pojištění ve standardním rozsahu.

Jako jediná pojišťovna na trhu nabízí CAC leasing svým klientům patnáctiprocentní slevu za uzavřenou pojistku. Přitom ale uzavírá za nájemce smlouvu o povinném ručení sama a výhodu nabízí jako satisfakci za určité omezení. "Nabízíme klientům, aby si povinné ručení uzavřeli u stejné pojišťovny, se kterou mají sjednané havarijní pojištění," uvedl výkonný ředitel CAC Leasing Milan Gerža. Pokud si však

nájemce zažádá, může si rovněž povinné ručení uzavřít sám s libovolnou pojišťovnou, dodal.

OB Leasing zajistí v případě stávajících leasingových smluv dohodu o povinném ručení za nájemce. "Většinou půjde o smlouvu s pojišťovnou, u které má nájemce sjednáno havarijní pojištění," uvedl marketingový ředitel OB Leasing Josef Bratršovský a dodal, že soukromý výběr pojišťovny společnost neumožňuje. Nájemci, kteří uzavřou leasingovou smlouvu v příštím roce, si budou moci vybrat, s kým chtějí povinné ručení uzavří

t. "V současné době máme uzavřeny smlouvy se čtyřmi pojišťovnami, další tři jsou v jednání," uvedl Bratršovský.

Naproti tomu pojišťovna Corfina má zatím uzavřenou rámcovou pojistnou smlouvu na povinné ručení s ČS-Živnostenskou pojišťovnou, jednání s dalšími finančními institucemi v současné době probíhají. I Corfina však dává nájemci možnost, aby si uzavřel pojistnou smlouvu sám.

Společnost GE Capital Leasing, která se orientuje na ojeté automobily, v současné době studuje nabídky jednotlivých pojišťoven, konkrétní rozhodnutí však nepadlo. Podle informací společnosti by však měl uzavírat smlouvu o povinném ručení nájemce s pojišťovnou, GE Capital Leasing by měl fungovat v roli zprostředkovatele. I v tomto případě se uvažuje o navázání na smlouvy o havarijn

ím pojištění, tak jako je to u většiny leasingových firem.

Nájemce vozu by však neměl přijít o výhody, které z uzavření pojistného ručení plynou. "U smluv uzavřených s leasingovými společnosti nefunguje klasický systém bonusů. Hledáme ale možnosti, jak bychom řidiči mohli poskytnout bonusy po splacení ceny vozu a získání automobilu do vlastnictví," řekl HN poradce generálního ředitele České pojišťovny(ČP) Petr Dvořák.

Podle něj se bude ČP snažit sdílet data s leasingovými společnostmi, aby byla obeznámena, kdo vůz užívá a závěrem nabývá. Z těchto podkladů monitorujících zaviněné škody pak bude vycházet při udělování výhodnějších smluvních podmínek po převedení vozidla na osobu, která leasing platila.

Také mluvčí Allianz Květoslava Voglová potvrdila: "Ať už se jedná o skupinové smlouvy nebo individuální smlouvy, bonus, popřípadě malus, se bude vztahovat na držitele vozidla, nikoli na leasingovou společnost, která je jeho majitelem."

Zdroj: HN z 3. 11. 1999

Autor článku