ČKP: Motoristé nemají jezdit do zahraničí bez zelené karty

12.11.1999 | ,
Ručení


Motoristé by měli mít s sebou přicestách do zahraničí vždy tzv. zelenou kartu, mezinárodní dokladautomobilového pojištění. ČR sice podepsalo dohodu, podle nížvětšina zemí tuto kartu nepožaduje, ale př...

Motoristé by měli mít s sebou přicestách do zahraničí vždy tzv. zelenou kartu, mezinárodní dokladautomobilového pojištění. ČR sice podepsalo dohodu, podle nížvětšina zemí tuto kartu nepožaduje, ale přesto se podobné případystaly a způsobily motoristům potíže. Na včerejším seminářiPojištění a automobily to uvedl výkonný ředitel České kancelářepojistitelů Jakub Hradec.

Cizí celní orgány potom žádaly, i když neoprávněně, zaplaceníhraničního pojištění. "České straně se sice vždy podařilo získatpeníze zpět, ale v tu chvíli na platbu několika desítek či stovekmarek nemusí být řidič připraven," upozornil Hradec.

Zelenou kartu je povinna pojišťovna poskytnout majitelivozidla po uzavření smlouvy o pojištění odpovědnosti z provozumotorového vozidla (povinné ručení), které nabízí 11 pojišťoven."Je to jakýsi cestovní pas řidiče," použil příměr Hradec.

Zelená karta je mezinárodním dokladem o pojištění v zemích,které podepsaly Jednotnou dohodu přijatou Radou kanceláří v roce1989. Ne všechny země se ale současně připojily k Multilaterárnídohodě o zárukách, nevyžadující při vjezdu tuto kartu. Příklademtéto země je například Polsko, informoval Vladimír Přikryl zoddělení licencí Ministerstva financí ČR.

Zdroj: ČTK

Autor článku