Motoristé nemají jezdit do ciziny bez zelené karty

15.11.1999 | ,
Ručení


Motoristé by měli mít s sebou při cestách do zahraničí v...

Motoristé by měli mít s sebou při cestách do zahraničí vždy tzv

Motoristé by měli mít s sebou při cestách do zahraničí vždy tzv. zelenou kartu, mezinárodní doklad automobilového pojištění. ČR sice podepsalo dohodu, podle níž většina zemí tuto kartu nepožaduje, ale přesto se podobné případy staly a způsobily motoristům

potíže.

V minulých dnech to uvedl výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec. Cizí celní orgány potom žádaly, i když neoprávněně, zaplacení hraničního pojištění. "České straně se sice vždy podařilo získat peníze zpět, ale v tu chvíli na platbu několika desítek či stovek marek nemusí být řidič připraven," upozornil Hradec.

Zelenou kartu je povinna pojišťovna poskytnout majiteli vozidla po uzavření smlouvy o pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla (povinné ručení), které nabízí 11 pojišťoven. Zelená karta je mezinárodním dokladem o pojištění v zemích, které podepsaly Jednotnou dohodu přijatou Radou kanceláří v roce 1989. Ne všechny země se ale současně připojily k Multilaterární dohodě o zárukách, nevyžadující při vjezdu tuto kartu.

Příkladem této země je například Polsko.

Zdroj: Právo z 13. 11. 1999

Autor článku