Vytáhněte si peníze z 2. pilíře! Zbývá měsíc

01.09.2016 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Ministerstvo financí vyzvalo klienty rušeného druhého pilíře důchodového systému, aby do konce září informovali svou penzijní společnost, jak má s jejich uspořenými penězi naložit. Třetina z 85 000 klientů penzijních společností, kteří se v minulosti rozhodli vstoupit do druhého pilíře, tak ještě neučinila.

Vyrozumění by měli klienti učinit na základě dopisu, který od penzijní společnosti na jaře obdrželi, případně ji kontaktovat jinak.

Všem účastníkům, kteří se do té doby neozvou, převedou penzijní společnosti uspořené peníze automaticky na jejich daňový účet u příslušného finančního úřadu. Ten s penězi bude nakládat jako s daňovým přeplatkem. Správce daně si tedy třeba z částky bude moci automaticky strhnout sumu, kterou dotyčný případně dluží na daních.

Klient bude mít možnost požádat finanční úřad o výplatu těchto peněz. Tento způsob jejich výplaty však bude komplikovanější a zdlouhavější než přímo od penzijních společností. Ta může klientovi podle jeho rozhodnutí vyplatit jeho peníze poštovní poukázkou, převodem na běžný účet nebo převodem na jeho účet v rámci doplňkového penzijního spoření čili třetího pilíře. Tento způsob výplaty bude od 15. října do 31. prosince 2016.

Druhý důchodový pilíř prosadila pravicová vláda Petra Nečase (ODS). Od roku 2013 mohli lidé přesměrovat tři procenta odvodů ze státního systému do vlastního spoření u penzijních společností, částku ve výši dvou procent odvodů museli přidat ze svého. Současná koaliční vláda prosadila zrušení druhého pilíře k 1. lednu, výplata peněz účastníkům se uskuteční do konce letošního roku.

O rušení pilíře se vedl mezi zákonodárci spor. Zatímco levice říkala, že druhý pilíř vysává peníze ze státního průběžného financování penzí, které je schodkové, pravice poukazovala na to, že objem peněž v celém důchodovém systému zvyšuje.


Rušení II. pilíře je rozfázováno postupně v průběhu roku 2016 na základě zákona č. 376/2015 Sb., o ukončení důchodového spoření a zákona č. 377/2015 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o ukončení důchodového spoření. Současná vláda ČR se rozhodla ukončit II. pilíř, aby zastavila snižování objemu prostředků (3 %) vybraných v rámci pojistného na důchodové pojištění na výplatu důchodů. Individuální spoření občanů na důchod podporuje zvýšením atraktivity doplňkového penzijního spoření (III. pilíře) úpravou jeho podmínek jako je např. zrušení minimálního věku pro účast a zvýšení daňového zvýhodnění.

Podrobné informace k rušení II. pilíře jsou veřejnosti k dispozici na webu Ministerstva financí http://www.mfcr.cz/cs/soukromy-sektor/soukrome-penzijni-systemy/ii-pilir-duchodove-sporeni#5.

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY