MasterCard zavádí ověřování totožnosti přes selfie či digitální otisk

05.10.2016 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


MasterCard spouští v České republice a dalších 11 evropských zemích možnost ověřování totožnosti při platbě přes mobilní telefon prostřednictvím selfie či digitálního otisku. Systém už byl vyzkoušen v Nizozemsku, USA a Kanadě a v roce 2017 by se měl postupně rozšířit do celého světa.

Biometrické údaje uživatele budou nahrány v jeho smartphonu, což zajistí bezpečnost při používání systému, uvedla firma. Uživatel pak bude moci odsouhlasit platbu použitím skeneru digitálních otisků či technologie pro rozeznávání obličeje na svém mobilu.

Vedle České republiky má být nová služba nejprve zpřístupněna v Británii, Dánsku, Nizozemsku, Rakousku, Belgii, Finsku, Německu, Maďarsku, Norsku, Španělsku a ve Švédsku, uvedla agentura AFP.

Objem plateb mobilním telefonem by v roce 2017 měl v celém světě dosáhnout 1,3 miliardy dolarů (31,4 miliardy Kč), vyplynulo z nedávné studie organizace pro výzkum trhu Juniper Research.

Společnost Visa, která je hlavním konkurentem MasterCardu, se podobný systém teď zavádět nechystá. S partnery Safran a Delta ID zvažuje možnosti plateb s použitím rozeznání obličeje a skenování sítnice.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ