Daň z nabytí nemovitosti platí ode dneška jen kupující

01.11.2016 | , Finance.cz
DANĚ


Od dnešního dne budou místo prodejců platit daň z nabytí nemovitosti kupující. Začíná platit novela zákona, která tuto změnu zavádí a která zároveň ruší povinnost ručení za daň. Sazbu daně novela nemění.

Podle předchozí právní úpravy byla daň z nabytí nemovitosti v případech koupě nebo směny jedinou daní, kde si smluvní strany mohly zvolit, kdo bude ji zaplatí. Pokud se nedohodly, platil daň prodávající. Vláda si od změny v osobě poplatníka slibuje větší jednoznačnost zákona i lepší výběr daně.

Lenka Falešníková z poradenské společnosti BDO Tax upozornila, že rozhodným dnem pro aplikaci nového zákona bude okamžik vzniku daňové povinnosti, tedy den nabytí vlastnického práva k nemovité věci. "Pro daňové povinnosti vzniklé před 1. listopadem bude tak aplikováno původní znění," uvedla. Upozornila na možné nejasnosti ohledně toho, kdo bude platit daň u nemovitostí pořízených ve dnech těsně před 1. listopadem.

Novela také osvobozuje kraje, obce a jejich svazky od placení daně z nabytí. Samosprávy nebudou muset ani podávat daňové přiznání. Předloha zjednodušuje určení základu daně v případě směny nemovitých věcí. Další změna se týká osvobození prvního úplatného nabytí nových staveb a jednotek. Nově se toto osvobození bude vztahovat pouze na stavby a jednotky dokončené nebo užívané, nikoli na rozestavěné.

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ