Zahřejte se levně. 10 užitečných tipů, jak šetřit teplo

08.11.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Za okny sychravo a pošmourno. V bytě teplo a světlo. V zimě přirozeně narůstá spotřeba tepla i elektřiny v našich domácnostech. Za podobný komfort ale musíme zaplatit. Účet na konci topné sezóny může být o několik stovek nebo tisíců korun nižší. Stačí jen několik drobných opatření.

Vytápění tvoří společně s ohřevem vody až 90 procent roční spotřeby energií v domácnosti. Pokud jste ve fázi, kdy nad výměnou tepelného zdroje uvažujete, věnujte jeho výběru dostatek času. „Například výměnou starého plynového kotle za nový kondenzační je možné ušetřit 15 až 30 procent nákladů za vytápění,“ říká Roman Gazdík ze společnosti ČEZ.

Nemusíte se ale hned pouštět do výměny kotlů, na které lze pořád ještě získat dotace. Často stačí drobnosti, abyste svůj výsledný účet za vytápění snížili o stovky až tisíce korun. „Nejúčinnějším opatřením je zbytečně nepřetápět. To znamená dobře regulovat topení tak, aby teplota v místnosti nekolísala a stále se pohybovala okolo zvolené hodnoty,“ konstatuje Michal Doležel, odborník ze služby E.ON Rádce. Ložnice, chodba a předsíň mohou být chladnější a stačí je vytápět zhruba na 17 až 19 °C. Teplota v obývacím pokoji a kuchyni může být kolem 20 až 21°C. „Každý stupeň dolů znamená znatelně nižší náklady na vytápění, ale je to také záležitost osobního pohodlí a zvyku,“ dodává Michal Doležel.

Čisté a odkryté radiátory

Rozhodně nepřeceňujte umístění radiátorů. Ujistěte se, že před nimi nestojí velká komoda nebo nejsou zakryté těžkými záclonami a závěsy, které by bránily cirkulaci tepla do místnosti. Samozřejmostí by mělo být odvzdušnění radiátorů ještě před topnou sezónou. Čistota se v případě radiátorů také vyplácí. Když jsou zaprášené, zvyšuje se spotřeba tepla až o deset procent. Zkontrolujte také ventily radiátorů, zda jsou funkční. „Vhodné je hlavici odšroubovat hlavici a vyzkoušet, zda se tyčka vykukující z ventilu dá zatlačit několik milimetrů dovnitř a sama se vrátí zpět,“ říká Karel Srdeční, energetický poradce ze společnosti EkoWATT.

Když doma používáte termostat, rozhodně věnujte pozornost jeho nastavení na správnou teplotu. „Čím nižší teplotu nastavíte, tím lépe využijete energii slunečního záření, které se dovnitř dostane okny. Je-li to možné, roztáhněte přes den závěsy a záclony,“ doporučuje Karel Srdečný. Zatímco přes den je vhodné sluneční paprsky co nejvíce využít, se soumrakem zase závěsy nebo rolety zatáhněte, zamezíte tak energetickým ztrátám. Okna jsou totiž jedním z nejslabších článků na obálce domu.

Větrejte chytře a úsporně

Samostatnou kapitolou je větrání. Když topíte, každým otevřením okna nebo dveří přicházíte o teplo. Bez přísunu čerstvého vzduchu to ale nejde ani v zimě. „Kromě teploměru si můžete koupit i detektor oxidu uhličitého a důkladně vyvětrat vždy, když koncentrace v místnosti překročí 1 000 ppm,“ dodává Karel Srdečný. Podle odborníků bychom v zimě neměli větrat ventilačkou. „Větrejte krátce, intenzivně a často. Při krátkém a intenzivním větrání se nestačí ochladit stěny a vzduch v místnosti se brzy vyhřeje na komfortní teplotu,“ říká Michal Doležel.

Pocit tepelné pohody v místnosti zlepšují silné koberce a běhouny, často nás totiž může studit od podlahy. Koberce zvýší pocitově teplotu asi o 2°C. Výhodu mají domácnosti, které zabudovaly podlahové vytápění, které může snížit náklady spojené s vytápěním až o 10 procent.

10 tipů k úsporám tepla, které stojí za to

  • Každý 1°C navíc zvyšuje spotřebu tepelné energie až o 6 procent. Snižte si teplotu na komfortní teplotu. V obytných místnostech by vám mělo stačit kolem 20 až 21°C.
  • Ušetřete správnou regulací. Jinou teplotu potřebujete v obýváku, jinou (o dva tři stupně nižší) v ložnici. Zamyslete se proto nad instalací termostatu v každém pokoji.
  • Termostat byste neměli umisťovat blízko okna nebo tepelného zdroje.
  • Pokud nejste doma, netopte na zbytečně vysokou teplotu. Temperujte na nějakých 16 až 17°C.
  • Využívejte žaluzie nebo závěsy. Přes den je roztáhněte a nechte místnost vyhřát slunečními paprsky, na noc je zatahujte, ať zamezíte úniku energie.
  • Větrejte krátce, ale intenzivně a často. To znamená třikrát až čtyřikrát denně po dobu 5 až 10 minut. Vzduch se vymění, ale stěny se neochladí.
  • Mějte nainstalované a správně nastavené termoregulační hlavice. Udržují nastavenou teplotu a dovedou využít tepelné zisky.
  • Používejte moderní technologie. Elektronické termoregulační hlavice umožňují programové řízení nebo spolupracují s centrální řídicí jednotkou s možností dálkového řízení chytrým telefonem.
  • Okna, od kterých táhne, vybavte samolepícími izolačními páskami. Tato investice za pár korun se vám brzy vrátí.
  • Na spodní část dveří zase můžete instalovat izolační kartáč, který zamezí úniku tepla.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ