Bojíte se vysokého účtu za teplo? Jak si zvýšit zálohy?

01.02.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Předchozí zimy nás hýčkaly, spotřeba tepla v domácnostech klesala a vyúčtování se nesla ve znamení přeplatků. Letos jedou kotle na plné obrátky, čísla na plynoměru naskakují, uhlí ze sklepa mizí, panelákové radiátory žhaví. Jak si pohlídat spotřebu, abyste za vytápění neplatili velký nedoplatek? A je nutné zvýšit si zálohy?

Teploty se už několik týdnů drží hluboko pod nulou, doma je příjemné teplo, které ale není zadarmo. „Zažili jsme tři velmi teplé zimy za sebou, a tak lidé trochu pozapomněli, jak má u nás normální zima vypadat,“ podotýká Martin Hájek, ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení ČR. Zatímco lidé, kteří topí dřevem nebo uhlím, mají spotřebu tepla pod kontrolou, protože vidí, kolik protopili, tak domácnosti s plynovým kotlem, přímotopy nebo dodávkami z tepláren budou s napětím čekat na vyúčtování tepla.

Podprůměrné zimy

Ačkoli dodávky v roce 2016 ve srovnání s chladnějším počasím oproti roku 2015 mírně stouply, stále byly podle odborníků pod dlouhodobým průměrem. „Dodávky tepla pro vytápění loni díky chladnějšímu počasí stouply oproti roku 2015 o tři až pět procent,“ uvedl Martin Hájek.

Rok 2016 byl v topném období, které trvalo od ledna až do května a od září až do prosince, přibližně o čtyři procenta chladnější než rok 2015 a tomu samozřejmě odpovídala i mírně zvýšená dodávka tepla z tepláren. V porovnání s dlouhodobým normálem z let 1971 až 2000 byl však rok 2016 naopak o více než šest procent teplejší.

Pokryjí zálohy spotřebu?

Nástup roku 2017 ale vše změnil. První polovina ledna byla s průměrnou teplotou -5,4°C chladnější než dlouhodobý průměr tohoto období, kdy se teplota pohybovala kolem -2,2°C. Proto stoupají i dodávky tepla z tepláren, které jsou letos oproti minulé zimě vyšší asi o 15 procent. Z dlouhodobého hlediska ale probíhající zima zatím nijak extrémní není.

Větší spotřeba tepla oproti předchozím mírným zimám logicky znamená i více peněz. Budou zaplacené zálohy stačit? „Pokud jsou zálohy na teplo nastaveny na průměr několika minulých let, tak se domácnosti s průměrnou spotřebou nemusí obávat skokového zvýšení nákladů na vytápění při konečném vyúčtování roku 2016,“ mírní Martin Hájek obavy z velkých nedoplatků za teplo. Chladný leden se navíc v nákladech na vytápění projeví při konečném vyúčtování kalendářního roku 2017 až příští rok na jaře.


Čtěte také:

Spotřeba zemního plynu může narůst

Na nižší účty si zvykly i domácnosti vytápějící domy nebo byty elektřinou a zemním plynem. „Poslední dvě zimy byly teplé a průměrná roční spotřeba plynu se u běžné domácnosti obývající rodinný dům, která plyn využívá k topení, pohybovala v těchto letech kolem 21 megawatthodin. V předchozích studenějších letech 2012 až 2013 ale roční spotřeba činila v průměru 25 megawatthodin,“ říká Tomáš Suchý, hlavní expert na trh energií portálu Ušetřeno.cz.

Například běžná domácnost obývající rodinný dům v Pardubickém kraji, která využívá tarif RWE standard, zaplatí při vzrůstu roční spotřeby z 21 na 25 MWh při stávajících cenách o více než 5000 korun navíc. „Spotřeba během topné sezóny od října do března představuje více než 70 procent z celkové spotřeby energií domácností za celý rok. Proto je souvislost mezi průměrnými teplotami v zimě a celkovou spotřebou energií zásadní,“ upozorňuje Tomáš Suchý.

Je čas zvýšit si zálohy?

Pokud vám při předchozích vyúčtováních, kdy jste kvůli mírným zimám měli přeplatky, dodavatel snížil zálohy, můžete si je znovu navýšit, abyste kompenzovali narůstající spotřebu. Většina dodavatelů vám vyjde vstříc a bude s navýšením záloh souhlasit. Žádost si můžete podat nejčastěji písemně, on-line nebo telefonicky na zákaznické lince dodavatele. Současně si můžete hlídat spotřebu elektřiny nebo zemního plynu a jednoduše si zapisovat stav měřidla. Na posledním vyúčtování, které vám dodavatel poslal, najdete spotřebu za uplynulé období, tu stačí odečíst od stavu elektroměru nebo plynoměru a získáte přehled, kolik tepla jste už spotřebovali. Samozřejmě byste měli dodržovat zásady úsporného vytápění, například nepřetápět, větrat intenzivně a krátce nebo využívat tepelných zisků ze slunce.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ