Elektřina na burzách zdražuje. Vyplatí se fixace?

13.03.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Cena silové elektřiny na energetických burzách po letech poklesu opět mírně roste. Oproti loňskému roku zdražila v průměru o 11,8 procent. Jak se nárůst ceny promítne do ceníků dodavatelů, kteří elektřinu nakupují na příští rok? Vyplatí se fixovat si cenu elektřiny a podepsat smlouvu se závazkem?

Megawatthodina nad 30 euro

Ceny elektřiny jsou nevyzpytatelné. Zatímco předchozí roky byly ve znamení poklesu, na začátku letošního roku elektřina na energetických burzách zdražovala. „Ceny elektřiny s dodávkou v příštím roce se od začátku roku do konce února pohybovaly mezi 28,60 a 31,35 eury za megawatthodinu,“ uvádí Libor Holub, obchodní ředitel společnosti Bohemia Energy.

Průměrná cena elektřiny na burzách za leden a únor byla kolem 30,21 euro za megawatthodinu, což znamená nárůst o 11,8 procent oproti loňskému roku. „Od počátku roku cena elektřiny fluktuuje na úrovních mírně nad 30 euro za megawatthodinu, mluvíme-li o cenách základního kontraktu na příští rok 2018. Spotové denní ceny mají podstatně větší výkyvy, ty ale nejsou tak směrodatné pro nabídku cen elektřiny pro malé odběratele,“ říká Jiří Gavor, jednatel poradenské společnosti ENA a ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií. Současné ceny elektřiny jsou sice výše než před rokem, podle Jiřího Gavora jde ale stále o poměrně příznivé ceny. „Navíc se zdá, že nebezpečí nějakého výraznějšího dalšího nárůstu v dohledné době nehrozí,“ dodává.

TIP: Využijte srovnání cen elektřiny online!

Karty zamíchá kurz

Dodavatelé i analytici upozorňují, že na závěry v souvislosti s koncovými cenami elektřiny pro domácnosti v roce 2018 je stále ještě brzy. Elektřinu, kterou dodavatelé nakupují na burzách nyní, budou totiž svým zákazníkům prodávat až příští rok. „Odhadovat vývoj ceny elektřiny na velkoobchodním trhu do konce roku je do značné míry alchymie závislá na více faktorech, mnohdy těžko předvídatelných. Nejvýznamnějšími faktory jsou cena světového uhlí a vývoj kurzu koruny,“ dodává Libor Holub.

Podle Jiřího Vastla, odborníka na cenotvorbu společnosti E.ON Energie, a.s. lze očekávat, že současné ceny elektrické energie se směrem dolů příliš měnit nebudou. „V případě posílení kurzu eura vůči koruně po ukončení intervencí České národní banky je možné očekávat pokles ceny elektřiny v korunách, protože s elektřinou se obchoduje v eurech. V případě posílení kurzu bude důležité, kdy k němu dojde. Pokud se tak stane až v druhé polovině roku, neovlivní to již významně ceny na rok 2018 ale ceny na rok 2019,“ dodává odborník.

Fixovat, nebo ne?

V době, kdy elektřina na burzách zdražuje, může být výhodné si ceny fixovat na současné úrovni, pokud by od příštího roku cena elektřiny skutečně narostla. Nicméně může se stát, že elektřina bude naopak zlevňovat a domácnosti s fixací ceny prodělají, jako se to stalo už v minulosti. „Zákazníci by měli zůstat klidní a rozhodnout se podle toho, jaký typ smlouvy je jim příjemnější. Kdo chce mít stoprocentní jistotu ceny elektřiny, ten se rozhodne pro fixaci, kdo se cítí dobře bez závazků, bude mít smlouvu na dobu neurčitou. Není předem jasné, kdo dopadne lépe,“ konstatuje Libor Holub. Sjednat si smlouvu na dobu určitou naopak doporučuje Jiří Vastl. „Po skončení fixace může zákazník zvážit některé aktuální akční nabídky dodavatelů,“ dodává.

Se smlouvou na dobu určitou se ovšem pojí i možné nepříjemnosti. „Obvykle bývá spojena s výhodnější cenou nebo bonusem, je zde ale riziko, že odběratel propásne přesně vymezenou dobu, kdy může poslat nesouhlas s jejím automatickým prodloužením. V tomto ohledu je výhodnější smlouva na dobu neurčitou, kterou lze kdykoliv vypovědět, pokud se objeví lepší nabídka,“ uzavírá Jiří Gavor.

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ