Topná sezóna pomalu končí. Ideální čas na kontrolu kotle, tepelného čerpadla či komína

25.04.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


S blížícím se koncem topné sezóny nastává ten nejlepší čas na drobnou údržbu topení a případný servis kotle. Na jaře totiž mnohem snáze seženete jak servisního technika tak i třeba kominíka. Ve spolupráci s odborníky jsme pro vás připravili několik tipů, co po skončení topné sezóny udělat, aby vám otopná soustava v domě dobře fungovala i příští zimu.

Plynový kotel: Nenechávejte kontrolu až na podzim

Ačkoli to legislativa domácnostem přímo nepředepisuje, doporučuje se plynový kotel nechat prohlédnout každý rok. Nejvhodnější období na servisní prohlídku je přitom právě jaro či léto. „Na podzim je o servisní kontroly plynových spotřebičů největší zájem. Může být proto těžké v tomto období nalézt technika či firmu s volnou kapacitou,“ uvádí Roman Švantner, produktový manažer společnosti ENBRA, která se zabývá prodejem, instalací a servisem otopné techniky. Odborník kotel prohlédne, zkontroluje jeho správnou funkci a případně vymění vadné části. O kontrole také vystaví písemné potvrzení. Toto může být důležité v případě, že máte kotel v záruční době a dojde k poruše, mnoho výrobců podmiňuje především prodlouženou záruku každoroční servisní prohlídkou.

Kotel na tuhá paliva: Důležité je dobré vyčištění

Pokud používáte kotel na tuhá paliva, po skončení topné sezóny nezapomeňte vyčistit výměník, na kterém se během provozu usazují nečistoty. Není to nic obtížného a většinou pro tento úkon stačí jen špachtle nebo kartáč. Zkontrolujte též stav šamotové vyzdívky a případné praskliny nechte opravit. Podívejte se rovněž na stav roštů, klapek a těsnění ve dvířkách. Odborná kontrola kotlů na tuhá paliva je pak pro domácnosti povinná každé dva roky.

Tepelné čerpadlo: Pozor na povinné kontroly těsnosti

Jarní a letní období je nejvhodnější i pro případnou kontrolu těsnosti chladicího okruhu. Ta je u některých typů tepelných čerpadel každoročně povinná. „Pravidelnou kontrolu těsnosti chladicího okruhu vyžadují jen některá tepelná čerpadla. Jedná se o taková zařízení, která obsahují větší množství chladiva. Konkrétně jde o ekvivalent 10 tun CO2 u zařízení s hermeticky uzavřeným chladivovým okruhem. Jedná se zpravidla o jednotky typu monoblok. Nebo pak o ekvivalent 5 tun CO2 u dělených jednotek, kde mezi vnitřní a venkovní jednotkou vede chladivové potrubí. Informaci o množství chladiva naleznete uvedenou na štítku zařízení nebo v evidenční knize zařízení. O případné nutnosti kontrol je dobré se informovat u výrobce či dodavatele,“ popisuje Ivo Zabloudil ze společnosti ENBRA.

Objednejte si kominíka

Topíte-li tuhými palivy, měli byste alespoň dvakrát ročně čistit komín. Lze to i svépomocí, jednou za rok si ale musíte pozvat kominíka. Při kontrole odborník prohlédne stav komína a připojení kouřovodu a případně opraví drobné závady. Kominík nebývá drahý, cena za kontrolu komína se většinou pohybuje okolo 300 až 500 Kč. Pokud však kominík objeví nějaká závažnější poškození spalinových cest, může zákazníka vyzvat k jejich odstranění a třeba i provoz kotle či kamen dočasně zakázat. Po nápravě závad pak bude nutná revize komína.

Radiátorům většinou stačí drobná údržba

Po skončení topné sezóny dobře prohlédněte také radiátory. Přesvědčte se, zda nejsou rezavé a neuniká z nich voda. Kritická bývají hlavně místa napojení trubek na těleso radiátoru, problémy mohou vzniknout též se starými ventily. Pokud zjistíte závadu, objednejte si opravu radiátorů u topenáře. Naopak odvzdušnění radiátorů můžete provést až před začátkem nové topné sezóny. Zkontrolujte rovněž termostatické hlavice – několikrát je protočte a během letní odstávky topení je poté ponechejte úplně otevřené.

Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ