5 dobrých rad, jak vyjít od výplaty k výplatě

30.05.2017 | , Amarelo s.r.o.
Komerční sdělení


Poradíme vám, jak lépe nakládat a vycházet s penězi. Ukážeme vám, kde ušetřit a jak znovu získat kontrolu nad rodinným rozpočtem.

Jak ušetřit peníze každý měsíc?

Takzvaně "od výplaty k výplatě" dle různých anket žije zhruba 1/3 obyvatel České republiky. To znamená, že více jak 3 miliony Čechů řeší každý měsíc jak vyjít se zbývajícími financemi do příští výplaty. Jakékoliv větší výdaje pro ně znamenají zásadní omezení, na které často nejsou schopni dosáhnout. Bankovní nebo nebankovní půjčky bývají v takových situacích častým, ale ne ideálním řešením. Vyjít s financemi může být s trochu snahy jednodušší, než se možná na první pohled zdá.

1. Mějte přehled o svých financích

Nejdůležitější v situaci, kdy chcete získat kontrolu nad rodinným rozpočtem je mít o něm dokonalý přehled. Nestačí jen vědět kolik vyděláváte, potřebujete vědět i kolik utratíte - a hlavně za co. Zkuste si na velký papír do dvou sloupců sepsat všechny příjmy na jedné straně a všechy pravidelné výdaje na straně druhé. Kolik vás přesně stojí nájem bytu, dojíždění do práce, kolik obvykle utratíte za jídlo? O těchto výdajích má většina z nás jen přibližné představy. Když to ale budete vědět na korunu přesně, budu celé plánování výrazně jednodušší.

2. Plánujte pravidelné finanční výdaje

Pokud znáte svou příjmovou i výdajovou stránku, dokáže lépe plánovat. Snažte se tedy plánovat finanční výdaje, které nejsou součástí vašich běžných nákladů. Patří sem napří-klad letní dovolená, nákup zimního oblečení, nebo třeba daně (to v případě, že jste živnostník). Pokud budete vědět, že za čtyři měsíce potřebujete 5000 Kč na nákup nového mobilního telefo-nu, dokážete si snadno spočítat, zda na daný výdaj budete tou dobou mít peníze, nebo zda bude muset nákup měsíc dva počkat. Snažte se tedy mít tyto události sepsané a to i s přibliž-ným datem plnění.

vyplata

3. Odkládejte si každý měsíc stranou

Některé věci v životě nelze tak dobře naplánovat, jako třeba letní dovolenou. Proto je ne-zbytně nutné odkládat si každý měsíc do soukromé finanční rezervy nějaké peníze. Pama-tujte, že i malá částka v podobě pár stokorun měsíčně znamená v dlouhodějším horizontu tisí-covou rezervu, kterou použijete v momentě, kdy se vám rozbije pračka, nebo pracovní počítač. Volné peníze si můžete dát na spořící účet. Úroky jsou sice minimální, ale fakt, že peníze ne-máte pohotově po ruce na běžném účtu znamená, že se k nim nedostanete tak rychle. A to je v tomto případě žádoucí.

4. Odolejte impulzivním nákupům a akcím

Akční výprodej, právě zlevněno, výprodej skladu, poslední šance... Odolat těmto lákadlům je složité a dnešní doba tomu vůbec nepomáhá. Naopak, chceme mít vše hned a na nic neče-kat. A právě to je častý a zásadní důvod, kvůli kterému se lidé zadlužují. Neváhají si přitom půj-čit peníze na věci, které nezbytně v danou chvíli nepotřebují. Finanční sebekázeň je klíčem k vyrovnanému rodinném rozpočtu. Neznamená to přitom, že byste si měli odpustit každou radost, ale je dobré kupovat věci, když je opravdu potřebujete, ne když jsou zrovna v akci v nejbližším obchodu. Finanční problémy nejsou často způsobené tím, že máme nízký příjem, ale naopak že jsme si zvykli na neúměrně vysoké výdaje.

5. Porovnávejte nabídky

Pokud se rozhodnete pro nákup, snažte se porovnávat nabídky. Nekupujte první věc, nebo službu, kterou objevíte. Vždy čtěte recenze ostatních a porovnávejte nabídky mezi sebou. Platí to, ať už hledáte povinné ručení, kuchyňského robota, letní dovolenou, nebo úvěr. Právě půjčky jsou oborem, který snese srovnání. Hledejte nabídky s nejnižším RPSN, u kterých zaplatíte na úrocích nejméně. Využijte přitom nezávislé srovnávače půjček (např. www.okfin.cz nebo www.kvalitnipujcka.cz).

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení