Jaká je pravděpodobnost, že se zrovna vám ztratí zavazadlo?

13.08.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Bojíte se, že nasednete do letadla, a až přistanete, tak se svého kufru na jezdícím pásu nedočkáte? Podívejte se na to, jaká je přesně pravděpodobnost, že se zrovna vám při létání ztratí kufr.

Ztratit zavazadlo není samozřejmě nic příjemného, ale je nutno říct, že samotná pravděpodobnost, že se zrovna vám zavazadlo ztratí, je stále menší a menší. Takže věřte tomu, že pokud se vám v posledních letech někdy ztratilo při létání zavazadlo, tak patříme mezi 0,5 % cestujících. Hlavním trendem v leteckém přepravě je totiž především rostoucí počet cestujících, spolu se stále klesajícím počtem ztracených nebo zničených zavazadel. Zatímco před 10 lety aerolinky nebo letiště při přepravě ztratili téměř 2 celá zavazadla na každých 100 cestujících, tak loni už to bylo jen 5 ztracených zavazadel na 1 000 přepravených cestujících.

Za tímto trendem docela určitě stojí nejen zvyšující se technologická náročnost a tedy i bezpečnost zacházení se zavazadly, ale také trend cestování na lehko, kdy cestující létají pouze s příručním zavazadlem, protože jeho přeprava je zdarma. Na druhou stranu aerolinky ovšem začaly prosazovat i odbavování příručních zavazadel, které je do určité velikosti zdarma. Především tak právě díky technologiím je ztracených zavazadel stále méně. Celkem se v roce 2017 ztratilo, poškodilo nebo zpozdilo 22,7 milionů zavazadel, což aerolinky stálo zhruba 2,3 bilionů dolarů (USD), což nejsou zanedbatelné peníze. Proto se také aerolinky dále snaží množství ztracených a zpožděných kufrů zredukovat na minimum.

Když vám ztratí kufr, dokážou ho zase najít?

Pokud si vezmeme číslo 22,7 milionů kufrů, které nebyly doručeny na cílové letiště v pořádku, tak je nutno říct, že pouze

  • 5 % z tohoto množství jsou opravdu ztracená zavazadla, tedy kufry, které s vámi nepřiletěly a které už aerolinky ani nikdy nenašly.
  • 17 % jsou poškozená a zničená zavazadla
  • a celých 78 % připadá na kufry, které se sice nejdříve ztratily, ale nakonec se našly a doputovaly za vámi později.

Jaká jsou největší rizika, aneb kdy je největší pravděpodobnost, že se vám ztratí kufr?

Kdy se nejčastěji ztratí kufr? Největší rizikem jsou přestupy. Tedy situace, kdy si odbavíte kufry na začátku letu, poté na jednom letišti musíte přestoupit, ale kufry už s vámi nepřestoupí. Nebo přestoupí, ale nastoupí do špatného letadla. Takových situací je téměř polovina (48 %) u všech zpožděných zavazadel. V 16 % případů zapomenou vaše zavazadlo naložit už při odletu. A v 15 % se vám kufr ztratí, protože na něj nalepí špatnou nálepku. Mezi další důvody ztráty kufru patří například počasí, špatné zacházení při vyndávání zavazadel nebo zapomenutí zavazadla na letištní celnici.

Kde se nejčastěji ztratí kufr? Největším rizikem pro cestování je Evropa. Na evropských letištích a na evropských letech se ztratí téměř každé sto čtyřicáté zavazadlo. Oproti tomu americké lety a letiště ztratí zhruba každé čtyřsté zavazadlo, v Asii je to asi každé pětisté..

Jaká nás čeká při cestování budoucnost?

  • Poroste množství situací, kdy aerolinky umožňují samoodbavení. Už dnes některé aerolinky testují možnosti, kdy si zákazník vytiskne nutné visačky k zavazadlům doma, a vlastně si tak sám odbaví zavazadlo.
  • Dalším krokem by pak mělo být rozšíření doby, kdy se o zavazadlo starají dopravci. Mezi nově testovanou službu patří možnost, že cestující odbaví zavazadlo už ve městě a na letiště se vypraví pouze s příručním zavazadlem. V cílové destinaci si stejným způsobem zavazadlo opět vyzvedne v kanceláři v centru města.
  • Samotný provoz na letišti pak bude více automatizovaný a je možné, že se během celého procesu odbavení ani nesetkáte s živým člověkem, vše zvládne elektronika a pravděpodobně i aplikace ve vašem vlastním telefonu.
  • Na odbavovací provoz a přepravní služby pak skrze technologie můžou být navázány například i hotely, které se tak postarají o vaše zavazadlo. Z letiště proto pojedete rovnou do hotelu, kde na recepci, klidně i přímo na pokoji už najdete své zavazadlo.
  • Podobné služby začaly letos testovat například australské aerolinky.
  • Off Airport Check-In Solutions (OACIS) zatím řeší pouze checkin zavazadel, ale pokud se tato služba osvědčí, je možné předpokládat, že dojde i k postupnému rozšiřování a to nejspíše velmi brzy. Podle průzkumů zhruba 90 % všech letišť počítá se zavedením nějaké obdoby této služby nejpozději v roce 2020.
  • Díky použití technologií navíc bude možné sledovat v reálném čase pohyb zavazadla. Už dnes jsou zavazadla skenována v jednotlivých fázích transportu. Dalším logickým krokem je tak tyto informace sdílet i s cestujícími. Svoje zavazadlo budete moci sledovat v aplikaci nebo online stejně jako například zásilky přepravních služeb.

Zdroj: SITA, The Baggage Report 2018

Štítky:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel