4 tipy, na co si dát pozor při výběru ideálního spořicího účtu

31.08.2018 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Víte, na co všechno si dát pozor, když si chcete otevřít nový spořicí účet?

Odkládání si peněz na spořicí účet není úplně nejvýhodnější investicí. Úrok je spíš malý a většinou ani nepřekoná očekávanou inflaci. Na druhou stranu je ale spořicí účet ideální nástroj pro pravidelné ukládání předem neurčené částky peněz, například pokud vám vždy v měsíci zbyde pár tisícovek a chcete si třeba našetřit na nové auto nebo na lepší televizi. Spořicí účet totiž umožní snadné vložení prostředků, peníze neváže na předem určenou dobu, takže si je můžete kdykoliv vybrat, a hlavně vám většinou nabídne větší úrok než váš běžný účet.

Víte, jaký je rozdíl mezi spořicím a termínovaným účtem?

  • Oba účty jsou vhodné pro zhodnocení peněz, patří mezi investice bez rizika a většinou nabídnou vyšší úročení než váš běžný účet.
  • Termínovaný účet ovšem váže peníze na předem určenou dobu.
  • Oproti tomu na spořicím účtu máte peníze k dispozici a můžete si je vybrat, kdy chcete. 

 

Výběr toho správného a nejlepšího spořicího účtu pak záleží na mnoha faktorech, které byste měli zvážit. Můžete se orientovat pouze podle výše úroků, ale nezapomeňte zvážit i další vlastnosti účtu. Co všechno tedy vzít v úvahu, až si budete vybírat nový spořicí účet?

Jak velký je úrok: čím vyšší, tím samozřejmě lepší

Bohužel situace na bankovním a peněžním trhu spořicím účtům moc nehraje do karet, v posledních letech se totiž úrokové sazby neustále snižovaly. V současné době se úroky opět zvyšují, ale stejně zatím zapomeňte na úroky ve výšce několika procent. Úroky na běžných účtech v dnešní době téměř neexistují, na spořicím účtu jsou vyšší, například Hello bank! nabídne na spořicím účtu 0,6 %. Je ovšem pravda, že úrok nedělá největší rozdíl mezi jednotlivými spořicími účty. Srovnání spořicích účtů podle úroků vám nedá všechny informace a je vhodné se podívat i na další podmínky, které vám účet nabídne.

TIPKolik si můžete na spořicím účtu našetřit? Kalkulačky online

Jak si vybrat spořicí účet

(foto: Shutterstock)

Kolik zaplatíte na poplatku za vedení účtu

Vzhledem k nízkým úrokům je tak stále více rozhodující, kolik si vaše banka naúčtuje za poplatek za vedení účtu. Je totiž více než pravděpodobné, že výše poplatku za vedení účtu bude vyšší než výše vyplacených úroků. Proto se vyplatí poohlédnout se po účtu, který je bez poplatků. A to nejen za vedení, ale i za případné další transakce. Před pořízením nového spořicího účtu si tak zkontrolujte, kolik za něj zaplatíte a kolik zaplatíte za případné vklady nebo výběry.

Jak jednoduchá je obsluha účtu

Samozřejmě si můžete na svém běžném účtu nastavit trvalý příkaz a každého prvního v měsíci převést 500 korun na spořicí účet. Pokud ale chcete spořicí účet opravdu využívat aktivně a převádět na něj peníze dle své osobní potřeby, tak je vhodné si zkontrolovat, jak přístupná a jednoduchá je obsluha vašeho účtu. Okamžitě dostupný spořicí účet online nebo v mobilní aplikaci od Hello bank! vám umožní mít neustálý přehled o tom, kolik na spořicím účtu máte nastřádáno a vždy na něj můžete další peníze rychle převést. Stejně tak z něj během chvilky ušetřenou částku použijete za pomoci pár kliknutí pro zadání platby a odeslání úspor bankovním převodem na vysněný účel. Úspory můžete také vybrat z bankomatu, ale nejdříve je potřeba převést je ze spořicího na běžný účet.

Jaké jsou podmínky pro vedení účtu

Vzhledem k nízkým úrokům na trhu zavedla řada bank a spořicích účtů v uplynulých letech tzv. základní a bonusovou úrokovou sazbu. Ve zkratce: banka nabídne například úrok na účtu (běžném i spořicím) ve výši 0,1 %, pokud ale splníte podmínky, tak bude tento úrok vyšší, třeba až o celé procento. Mezi podmínky většinou patří využívání účtu, například platba kartou. Je tak vhodné hledat nejen vysoký úrok, ale také se podívat na tyto podmínky pro vysoký úrok. Abyste si vůbec byli jistí, že dokážete vše splnit a že opravdu dosáhnete na vyšší úrok.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ