Developerská skupina Contera a TPG Real Estate Partners uzavírají strategické partnerství.

25.04.2019 | , Contera
BYDLENÍ


Cílem strategického partnerství je využívat vzájemné možnosti k investičním příležitostem v oblasti průmyslových nemovitostí a realizovat developerské projekty ve střední Evropě.

TPG Real Estate Partners (dále jen „TPG“), specializovaná investiční platforma pro kapitálové investice do nemovitostí, kterou vlastní globální společnost TPG zabývající se alternativními aktivy, a společnost Contera, zavedená developerská firma a provozovatel průmyslových parků v České republice, dnes oznámily, že vytvářejí společný podnik (joint venture).

Společný podnik bude usilovat o akvizici a rozvoj průmyslových projektů ve střední Evropě, primárně v České republice a na Slovensku. Jedním z prvních společných projektů je průmyslová zóna o rozloze 140 tisíc m2 přímo u dálnice D1 v Ostravě-Hrušově.

Contera park Ostrava - Hrušov

Vizualizace parku v Ostravě-Hrušov, zdroj: Contera

V souvislosti s vytvořením společného podniku získává TPG od společnosti Contera průmyslové nemovitosti, včetně průmyslových parků společnosti v Teplicích a Ostravě, a to v rámci transakce, jejíž hodnota činí více než 2,4 mld. Kč.

Contera bude nadále provozovat a spravovat jak výše uvedené nemovitosti, tak i prostřednictvím společného podniku nově pořízené či vybudované nemovitosti a bude rovněž nadále nezávisle vlastnit a spravovat zbývající část svého portfolia jako asset manager. Contera portfolio zahrnuje přibližně 110 tisíc m2 průmyslových nemovitostí.

„Vytvořením společného podniku navazujeme partnerství s vysoce zkušeným a osvědčeným týmem s cílem využívat příležitosti v regionu a odvětví vykazujícím silné růstové tendence,“ uvedl Michiel Celis z TPG. „Věříme, že se nám podaří vybudovat úspěšné dlouhodobé partnerství, a doufáme, že se nám díky vyhledávání nových projektů a realizací řady zajímavých příležitostí postupně podaří investovat výrazně více kapitálu.“

„Po 10 letech samostatného růstu, nyní díky partnerství se silným světovým investorem můžeme zahájit novou éru rozvoje naší skupiny Contera,“ uvedl Tomáš Jirků, spoluzakladatel a CEO ve společnosti Contera. Dušan Kastl, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Contera, dodal: „Strategické partnerství s TPG nám dá možnost významného růstu a naplnění našich cílů na českém a slovenském trhu.“

TPG má zkušenosti s rozvíjením strategických partnerství se špičkovými správcovskými firmami a provozovateli za účelem využívání atraktivních příležitostí na trhu. K vybraným současným a dřívějším investicím patří A&O Hotels and Hostels, Arlington Business Parks, Evergreen Industrial Properties, Icon Industrial, P3 Logistic Parks a TriGranit.

Contera park Ostrava-City

Contera park Ostrava-City, zdroj: Contera

Společnost Contera založená v roce 2009 vlastní a provozuje průmyslové parky v prvotřídních lokalitách v České republice, např. v Praze, Teplicích a Ostravě. Společnost Contera nabízí komplexní služby a ve svém portfoliu poskytuje klientům možnost nájmu i řešení upravená a vybudovaná na míru (tzv. build-to-suit). Společnost se rovněž specializuje na přestavbu a revitalizaci nedostatečně využívaných areálů (tzv. brownfield) v lokalitách s dobrou infrastrukturou. V letošním roce Contera slaví 10. výročí svého vzniku.

Poradcem společnosti Contera pro tuto transakci byla společnost Cushman & Wakefield.


O společnosti TPG Real Estate

TPG Real Estate („TPGRE“) je realitní platformou TPG, přední globální společnosti zabývající se alternativními aktivy, která spravuje aktiva v hodnotě více než 104 mld. USD a má 17 poboček po celém světě. TPGRE zahrnuje investiční platformu pro kapitálové investice TPG Real Estate Partners („TREP“) a platformu TPG Real Estate Finance Trust (na burze NYSE: „TRTX“) pro financování a akvizici pohledávek.

TREP se zaměřuje primárně na investice do společností s rozsáhlým komplexem nemovitostí, do portfolií nemovitostí a vybraných jednotlivých aktiv nacházejících se v Severní Americe a Evropě. TRTX poskytuje a nakupuje seniorní úvěry na nemovitosti v široké škále tříd aktiv v Severní Americe. TPGRE prostřednictvím obou platforem v současnosti spravuje aktiva přibližně o hodnotě 10,8 mld. USD. Více informací lze najít na adrese www.tpg.com.


O společnosti Contera

Společnost Conteru založili v roce 2009 zkušení odborníci z oblasti výstavby nemovitostí, projektového řízení a stavebního managementu. Contera vlastní a provozuje průmyslové parky ve významných lokalitách v České republice. Většina budov v těchto parcích již byla dokončena a pronajata předním českým a mezinárodním firmám, zejména v odvětví logistiky a výroby. Více informací lze najíst na adrese www.contera.cz

Štítky:

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: BYDLENÍ