Počet problémových dlužníků v registru SOLUS klesá

25.11.2019 | , Dotfox
Komerční sdělení


Dobrou zprávou je, že počet dlužníků v registru SOLUS každoročně klesá a jinak tomu nebylo ani letos. Špatnou zprávou ale je, že se především v online světě stále najdou poskytovatelé, kteří nabízí půjčku bez prověření registru dlužníků. Co takovým zájemcům o úvěr hrozí a k čemu všemu je dobrý registr SOLUS?

SOLUS je zájmové sdružení právnických osob, v současné době zhruba šedesáti. Jedná se především o společnosti poskytující bankovní a nebankovní úvěry, peer-to-peer půjčky, stavební spoření, telekomunikační služby, energie nebo společnosti působící v oblasti obchodu.

Kdo nahlíží do registru dlužníků?

Registr SOLUS je k dispozici členským společnostem, a to pouze tehdy, když mají zákonný důvod k nahlížení. Typickým příkladem jsou tak banky, které prověřují bonitu žadatele o půjčku. V registru dlužníků si ověří jeho úvěrovou historii a zjistí tak, jak je na tom klient s platební morálkou. Ani klasická spotřebitelská půjčka se proto neobejde bez důkladné prověrky.

Do registru ale nenahlíží jen poskytovatelé, ověřit si své záznamy mohou také samotní spotřebitelé, a to buď pomocí písemného výpisu, nebo SMS výpisu.

Je možné získat půjčku i s negativním záznamem?

Čím dál častěji se na internetu lze setkat s nabídkou půjčky bez registru, kdy nebankovní poskytovatel sjednává úvěry bez ověřování bonity, a to i přestože je to dle zákona jeho povinností. Takové půjčky pak pro klienty představují velké riziko, které je může dostat do ještě větších finančních problémů.

Přílišná benevolence je sice zpočátku přívětivým krokem, avšak do budoucna může přinést jen samé problémy, které mohou končit jak dalším záznam v registru SOLUS, tak i exekucí a v některých případech dokonce až insolvencí. Nadšení z toho, že vám nebankovní společnost na rozdíl od banky půjčí i se závazkem, který nejste schopni splatit, proto rozhodně není na místě.

Dluh po splatnosti má v registru sedm Čechů ze sta

Za negativním záznamem v registru často stojí nebankovní půjčky, jako jsou půjčky před výplatou, půjčky bez příjmů, půjčky bez registru, online úvěry nebo SMS půjčky. Jedná se o drobné úvěry od nepoctivých poskytovatelů. I přes jejich hojnou nabídku ale v současné době počet lidí s negativním záznamem klesá.

Zatímco letos bylo v registru SOLUS na konci září zaznamenáno 578 tisíc osob s dluhem po splatnosti, v roce 2018 tomu bylo o 43 tisíc více. S počtem dlužníků klesla i dlužná částka, a to o 2,3 miliardy korun. V současné době se tak potýká se závazkem po splatnosti 6,54 % dospělých občanů České republiky.

Letošní snížení negativních záznamů v registru dlužníků je sice dobrou zprávou, avšak nutno podotknout, že se jedná o dlouhodobý trend, který ale bohužel postupně ztrácí na dynamice, úbytek dlužníků nezvládající své závazky se tak zpomaluje.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení