Nechte nebankovní půjčky pracovat ve svůj prospěch

24.02.2020 | , LIFO-CB
Komerční sdělení


Rodin, které by mohly o finanční pomoc požádat příbuzné, ubývá. Je ale půjčka od nebankovní společnosti opravdu vhodným řešením? Oproti bankám bývají nad záznamy v registru dlužníků shovívavější. Někdy ani nevyžadují doložit příjmy. Nejhůře udělají ti, kteří osloví první soukromou společnost, aniž by věděli, na co si dát pozor. Než si proto půjčíte, přečtěte si tento článek.

Dlužník, který v minulosti nedodržoval splátkový kalendář, se opakovaně potýká s problémem najít dalšího věřitele. Dlužníkovo jméno je totiž zapsáno v dluhových registrech po hodně dlouhou dobu. Nebankovní společnosti mnohdy nabízejí poměrně snadnou „první finanční pomoc“. 

Půjčka bez registru - nebývá tak docela bez registru. 

A je to dobře. I nebankovní společnosti prohlížejí zápisy v Centrálním registru dlužníků. Na rozdíl od bank je však posuzují mnohem individuálněji. Zatímco banky běžně neschválí žádost o půjčku i kvůli banalitám, nebankovní společnosti zamítnou žádosti až těch klientů, kteří by očividně nebyli schopni splácet. 

Půjčka bez doložení příjmů a online půjčka

Stojí na velmi podobných principech jako půjčka bez registru. Půjčku bez doložení příjmů ocení ti, kteří nemohou nebo nechtějí doložit své příjmy. Mezi ty se řadí třeba maminky na mateřské dovolené, senioři nebo ti, kteří sice příjmy mají, ale nemohou je doložit.

Důvodů, proč jsou tyto půjčky tak populární, je více. Všechny z nich lze většinou vyřídit online během pár minut z pohodlí domova. Peníze často dorazí na účet už během pár minut. Navíc se klientů nikdo neptá, na co peníze potřebují. Pomocí online půjčky a jiných podobných půjček můžete obvykle získat mezi jedním tisícem až padesáti tisíci korun. 

Jak si takové firmy pojistí, že jim dlužník bude splácet?

V dřívějších dobách dlužníci obvykle podepisovali směnku. V dnešní době se od této formy ustoupilo a přistupuje se k dohodnutí smluvní pokuty či stanovení úroku z prodlení. Někdy se lze setkat i se zajišťovacím převodem nemovitosti. Tomu se rozhodně vyhněte obloukem!

Smluvní pokuta je pro věřitele poměrně dobrým způsobem záruky. Každého dlužníka by totiž obvyklých několik set korun pokuty denně zruinovalo, a proto je pro něj výhodnější zaplatit včas. Proti výši smluvní pokuty se většinou nejde nijak bránit, a to ani v soudním nebo rozhodčím řízení. Jedinou šanci představují případy, kdy je smluvní pokuta zjevně nepřiměřená. 

Jak poznat rizikový úvěr

Rizikové úvěry poskytují společnosti, které bývají často nechvalně nazývané jako úvěroví predátoři. Ti klientovi často poskytnou úvěr i přes jeho velmi nízkou bonitu, nutí ho podepsat bianco směnku nebo žádají po klientovi zajištění poskytnuté půjčky zástavou nemovitosti. Zapamatujte si, že pro bezpečnou půjčku se chodí pouze k subjektům pod regulací České národní banky. 

RPSN napoví, zda se jedná o výhodnou půjčku

Roční úroková sazba nákladů (RPSN) je číslem, které pomáhá vyhodnotit, o jak výhodný úvěr se jedná. Uvádí procentuální podíl z dlužné částky, jaký musí spotřebitel zaplatit za období jednoho roku. Zahrnuje nejen samotné úroky, ale také veškeré další výdaje spojené s čerpáním úvěru. 

Hlavně neuvíznout v dluhové pasti

Každý, kdo si půjčí, si musí vést záznamy o domácím rozpočtu. Pravidelné sledování příjmů a výdajů pomůže odhalit mezery v hospodaření. Při počítání rozpočtu by se měly zohlednit všechny osoby, které jsou na domácím rozpočtu závislé. Výpočet lze provést velmi jednoduše. 

Vezmete si papír, do levého sloupce napíšete své výdaje a do pravého příjmy. V ideálním případě by příjmy měly být vyšší než výdaje. Využít můžete také nejrůznějších rozpočtových aplikací, které si zdarma stáhnete do svého mobilu. Ten míváte stále s sebou. Každý výdaj do aplikace zaznamenávejte ihned, abyste na nic nezapomněli. 

Pokud jsou vaše příjmy nižší než výdaje, přichází čas na razantní zásah. Začněte diskuzí. Vše proberte s osobami, kterých se rozpočet bezprostředně dotýká. O radu můžete požádat také nezávislého poradce. První možností je zvýšit příjmy, což se často nepovede - ne vždy se podaří vyměnit stávající práci za jinou, lépe placenou, a ne vždy je možné pracovat více hodin. Druhou možností je naopak snížení výdajů. To často představuje zásah do každodenních návyků a letitých zvyklostí včetně takové, jakou je změna bydliště. Pokud se klient nerozhoupe k nějaké akci dostatečně brzy, může se dostat do tzv. dluhové pasti. 

Půjčka na splacení půjčky – nejrychlejší cesta do dluhové pasti

Když si půjčujete, nepředpokládáte, že nebudete mít na splátky. Onemocnět nebo přijít o zaměstnání ale může kdokoliv. Nejhorší, co můžete udělat, je, půjčit si na splacení stávající půjčky. Nejlepším řešením je přiznat věřiteli, že nemáte na splácení, a domluvit se s ním na alternativním splátkovém kalendáři. Často tím ušetříte velké částky. Pokud budete komunikovat a situaci řešit, většina nebankovních společností vám se splátkou pár dní počká, aniž by účtovala penále, případně alespoň výši penále sníží. 

Dluhová past nemusí být váš případ

Pokud si půjčujete poprvé nebo podruhé, rozhodně se není čeho bát. Obraťte se na důvěryhodnou společnost třeba zde. Důležité je mít plán, co budete dělat, pokud přijdete na delší dobu o příjem. Držte se pravidla, že vždycky je nejdůležitější komunikovat s věřitelem. Jen tak je možné vyřešit každou nenadálou událost ke spokojenosti všech.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení