Proč právě teď obchodovat ropu?

20.04.2020 | , Purple Trading
Komerční sdělení


Takový stav na trzích s ropou obchodníci nepamatují. Cena tohoto černého zlata je nejnižší za posledních téměř 20 let a nemůže za to pouze koronavirus. Hlavním důvodem je totiž cenová válka mezi Ruskem a Saudskou Arábií. Té se snaží využít ve svůj prospěch stále více lidí, kteří začínají s obchodováním ropy. Co z toho plyne pro člověka, který by se k nim chtěl přidat?

Krátké nastínění cenové války a jejího dopadu na ceny ropy

Ekonomický konflikt, který má vliv na aktuální propady cen ropy, se momentálně odehrává mezi Ruskem a Saudskou Arábií (jakožto lídrem ropného kartelu OPEC). V závislosti na ekonomických omezeních v rámci zamezení šíření epidemie koronaviru, totiž Saudové chtěli po dohodě s Ruskem omezit produkci ropy. Rusko však nesouhlasilo, a tak se Saudská Arábie rozhodla rozpoutat cenovou válku.

Zdroj: Adobe Stock

Saudové začali okamžitě navyšovat produkci ropy a zároveň snižovat její cenu. A Rusko začalo vzápětí dělat to samé. “Vlivem cenové války došlo k absolutnímu přesycení trhu s ropou, který nepamatujeme. V praxi to znamená, že nabídka aktuálně zcela převyšuje poptávku a cena padá neskutečným způsobem dolů a jen velmi těžko lze odhadovat, kdy tento stav skončí,” říká Štěpán Hájek, analytik Purple Trading.

Jedno však zatím jisté je. V tento moment totiž nic nenapovídá tomu, že by v nejbližší době mělo dojít k nárustu cen ropy. Což nahrává do karet všem, kteří se chystají vsadit na propad cen ropy a tuto komoditu tzv. “shortovat”. 

Zdroj: Adobe Stock

Chcete začít s obchodováním ropy? Následující řádky patří vám

Volatilita ropy je v posledních týdnech nejvyšší v historii, to znamená, že ceny ropy “skáčou” takovým způsobem, jaký jsme tu dosud neměli. Vzniká tak více obchodních příležitostí, než kdy dřív. Trh se tak zaplavil přílivem traderů, kteří se snaží z nastálé situace vytěžit maximum. 

Na tom samozřejmě není nic špatného, situace je to opravdu lákavá a nikdo neví, jak dlouho vydrží. Problém však může nastat u výběru brokerské společnosti a jejích obchodních podmínek. Ne všechny totiž mohou vyhovovat českým klientům. Velká část těchto společností je totiž zahraničních a bankovní převody u nich tak “zhltnou” poměrně nemalé částky na poplatcích. Jednou z možných alternativ pro české obchodníky tak může být Purple Trading, který nyní nabízí možnost obchodovat ropu zcela bez komise. 

Doufáme, že vám tento článek poskytl alespoň základní vhled do současné ojedinělé situace na trhu s ropou. Samozřejmě šlo spíše o nastínění kontur celé problematiky a jakýsi odrazový můstek pro případy, že by vás tato problematika zaujala a chtěli jste se o ní dozvědět více.

 

CFD jsou komplexními nástroji a nesou vysoké riziko rychlé ztráty veškerého Vašeho kapitálu v důsledku páky. 77,4 % retailových investorů přichází o svůj kapitál během obchodování se CFD s tímto providerem. 

(tento počet byl určen v rámci období od 1. dubna  2019 do 31. března 2020). Měli byste pečlivě zvážit, jestli rozumíte fungování CFD nástrojů a můžete-li si dovolit podstoupit tak vysoká rizika ztráty Vašeho kapitálu.

Obchodování na devizovém trhu s marží obnáší velkou míru rizika a nemusí být vhodné pro všechny investory. Obchodování s vysokou pákou může fungovat jak ve Váš prospěch, tak i proti Vám. Předtím, než se rozhodnete obchodovat na devizovém trhu, pečlivě zvažte své investiční cíle, úroveň zkušeností a ochotu podstoupit rizika. Existuje možnost, že utrpíte ztrátu části nebo celé výchozí investice, a proto není vhodné investovat peníze, které si nemůžete dovolit ztratit. V případě jakýchkoliv pochybností vyhledejte radu nezávislého finančního poradce.

Všechny názory, novinky, výzkumy, analýzy, ceny nebo jiné informace obsažené v tomto materiálu, jsou poskytovány jako obecný komentář k trhu a nepředstavují investiční poradenství. L.F. Investment Limited nenese žádnou odpovědnost za ztrátu nebo škodu, zahrnující mimo jiné ušlý zisk, která může vzejít přímo nebo nepřímo z použití nebo spoléhání se na takové informace.

Purple Trading je obchodní značka, vlastněná a provozována společností L.F. Investment Limited, licencovanou Kyperskou investiční společností, regulovanou CySEC, č. lic. 271/15.
 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení