Hypotéky zatím nezlevní, je čas refinancovat

28.04.2020 | , HypoNaMíru.cz
Komerční sdělení


Uvažujete o nové hypotéce a vyčkáváte, zda se v jejím úročení projeví snižování úrokové sazby, které v březnu hned dvakrát provedla Česká národní banka? Podle zástupců tuzemských bank se toho v nejbližších týdnech zřejmě nedočkáme. Kdo tedy chce refinancovat, teď je vhodná doba.

Hypotéky v nejbližších týdnech zřejmě nezlevní

Víte, že ČNB snížila základní úrokovou sazbu nejdříve na 1,75 procenta (16.března 2020) a o deset dní později dokonce na 1 procento? Důvodem byla snaha zmírnit ekonomické dopady pandemie Covid-19 a stabilizovat domácí ekonomiku. Jelikož se od základních úrokových sazeb odvíjí i úročení úvěrů, mnozí zájemci o hypotéku nebo její refinancování vyčkávají, zda poklesnou i sazby.

Jak je ale patrné z vyjádření zástupců jednotlivých bank, to se v nejbližších týdnech konat zřejmě nebude.

„Snižování sazeb hypotečních úvěrů nevidíme jako pravděpodobné. Důvodem je zvýšené riziko v budoucnu nesplácených úvěrů ….“, říká tisková mluvčí Raiffeisenbank.

„Nemůžeme říct ani ano, ani ne. Situaci s úrokovými sazbami vyhodnocujeme několikrát týdně. Jak víme, světová ekonomika je v tuto chvíli mimo jiné velmi ovlivněna děním okolo koronaviru. V tuto chvíli je tedy velmi těžké předjímat, co se bude dít dál…", uvádí tiskový mluvčí mBank Štěpán Dlouhý.

S tím souhlasí i vedoucí obchodu online sjednávače hypoték hyponamiru.cz Veronika Hegrová:

„Banky nyní řeší personální vykrytí na pobočkách, vyřizují tisíce žádostí o odklad splátek a předběžně vyčíslují „škody“. Je téměř jisté, že dojde k určitému nárustu nesplacených hypoték. Banky totiž musí počítat s vyšším rizikem nesplacení, a to se promítá do nabízených úrokových sazeb. Zároveň mají banky nakoupené dražší zdroje a může trvat týdny až měsíce, než je vyprodají. Snížení sazeb ze strany ČNB bankám pomůže, že si nakoupí levné zdroje, ale pokud je na trhu dále umístí nad 2 %, nebudou mít důvod sazby snižovat.“

Jak tedy na refinancování?

Refinancováním se rozumí splacení stávající hypotéky novým hypotečním úvěrem, který vám většinou poskytne nová banka. Výhodou tohoto nového úvěru je výrazně nižší úroková sazba, případně jiné výhody. Navíc si můžete při refinancování prodloužit dobu splatnosti nebo si vzít peníze navíc za stejně nízkou úrokovou sazbu.

Kdy refinancovat?

Kromě toho, že si pohlídáte co nejvýhodnější úrokové sazby, je třeba si pohlídat datum, kdy vám končí období fixace úrokové sazby. Zhruba dva měsíce před tímto datem byste se měli zajímat o nabídky jednotlivých bank.  Refinancovat se dá i 3 roky předem. Kdo má tedy obavu, co bude, může si úrokové podmínky zafixovat už nyní a bude tak mít jistotu, co nastane s koncem aktuální úrokové sazby.

Náš tip: Blíží se konec fixace vaší hypotéky a vy chceme získat přehled o nabídkách jednotlivých českých bank? Zkuste online hypoteční kalkulačku.
 

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení