Elektřina pod atakem koronaviru zlevňuje: Jenže ne dost

27.05.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Komodity se pod vlivem koronavirové krize propadly, dobře je to viditelné na čerpacích stanicích. Po benzinu a naftě by mohla domácnostem zlevnit i elektřina. Dodavatelé ale zatím se snižováním cen otálejí. Proč?

Ještě na začátku března, tedy před nástupem koronavirové pandemie a s ní souvisejících opatření, se megawatthodina elektřiny na velkoobchodních trzích prodávala za 45 euro. O několik dní později už cena oscilovala kolem 38 až 39 euro za megawatthodinu. Poptávka po spotřebě elektřiny v této době poklesla, spolu s tím, jak někteří velcí odběratelé pozastavili výrobu a provozy. To mělo vliv i na cenu elektrického proudu.

Elektřina zpanikařila jen lehce

Stejně jako na jiných komoditních trzích i na těch s elektřinou zavládl strach, který srazil cenu dolů. Na druhou stranu, panika zde nebyla tak velká jako jinde. „Silová elektřina na středoevropských trzích neprochází tak divokým vývojem, jako jsme to zaznamenali na akciovém a zejména ropném trhu. Přesto se na ni koronavirová krize a související obavy z poklesu ekonomiky a poptávky také projevily,“ hodnotí situaci analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Ještě na začátku roku se megawatthodina elektřiny prodávala za cenu kolem 47 až 48 euro a blížila se k pomyslné padesátieurové hranici. V březnu ale už trhy s elektřinou krátkodobě ztrácely kolem 20 procent. „Pak přišel obrat a ke konci dubna opětovný propad, tentokrát o 10 až 15 procent oproti lednovým cenám,“ dodává Jiří Gavor.

Vývoj cen elektřiny koronavirus – cena za MWh

Zdroj: Shutterstock

Čeká se na reakci cen elektřiny

Z poklesu ceny elektřiny na velkoobchodním trhu by mohly těžit i domácnosti a podniky v České republice. Jim totiž dodavatelé prodávají elektřinu, kterou na velkoobchodních burzách nakupují. Velké zlevňování se ale pravděpodobně nechystá.

Aby se ceny pro koncové spotřebitele snížily, musel by pokles na burzách vydržet delší dobu. Většina obchodníků nakupuje pro zákazníky postupně a s velkým předstihem, aby se jich například nedotklo náhlé zvýšení cen,“ vysvětluje Roman Gazdík ze společnosti ČEZ a dodává, že v minulosti cena elektřiny na burzách sice rostla, ale díky strategii dodavatelů se zdražování do koncových plateb promítalo se zpožděním.

Nyní je situace opačná a všichni – včetně dodavatelů a analytiků – vyčkávají, jak dlouho bude nestandardní situace trvat a jak ceny elektřiny zareagují na opětovné uvolnění podmínek. „Zatím ceny příliš nereagují. Je sice pravda, že nejprve mírně klesly, ale už několik týdnů v řadě stagnují. Cena elektřiny na pražské burze, kde se uzavírají kontrakty na příští rok, je 42 euro za megawatthodinu, což je na úrovni února, tedy před nouzovým stavem. Zatímco na trhu s ropou vidíme veletoče, u elektřiny žádné velké pohyby nejsou,“ doplňuje Roman Gazdík.

Rozhodne strach i další komodity

Co se bude na energetickém trhu dít dál, bude z velké míry záležet na dalším vývoji pandemie a restrikcí. Rozhodujícím faktorem se stane i strach z výkonu ekonomiky. A jako v každé jiné době budou mít na cenu elektřiny vliv i další proměnné – například cena emisních povolenek (ta nyní klesá) nebo náklady na palivo, jako je zemní plyn. I díky tomu by mohl prostor pro zlevnění vzniknout. Otázkou je ale kdy.

Jedno je téměř jisté. Elektřina by letos spotřebitelům zdražit neměla. „Prudký další nárůst v podstatě vylučuji, ekonomické dopady jsou teprve před námi. Pro koncové klienty z toho vyplývá, že letos obchodníci s elektřinou zdražovat nebudou, nic je k tomu nenutí. Jestli v závěru roku přijdou naopak nějaké levnější akční nabídky, na to si ještě musíme počkat,“ uzavírá Jiří Gavor.

 

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ