Nezvládáte splácet hypotéku? Refinancujte ji

25.05.2020 | , Dotfox
Komerční sdělení


Koronavirová pandemie se nemile podepíše na finanční stránce mnoha českých domácností. Rodinné rozpočty je nyní nutné znovu přepočítat a nezbytné výdaje upravit. Co ale dělat s hypotékou, kterou máte na dvacet či třicet let? Je možné splátku snížit na tolik, abyste ji hravě zvládli s vašimi současnými příjmy splácet?

Hypotéka je dluhem, který s řadou domácností žije několik desítek let. Jenže tak jak se v průběhu splácení mění vaše finanční možnosti, tak stejně by se měly měnit i podmínky hypotéky. Zatímco před pěti lety jste si nastavili ideální výši splátky pro váš rodinný rozpočet, dnes vám nemusí vůbec vyhovovat, a to nejen v důsledku aktuální koronavirové pandemie. 

Refinancování je cestou k nižší hypoteční splátce

Omezit výdaje za kulturu, sport a jídlo ve městě lze nyní poměrně snadno, snížit náklady za půjčku na bydlení bohužel nikoliv, přesto se ale nejedná o nemožný krok. Díky refinancování lze i měsíční splátku upravit k obrazu svému a z nynějšího drahého úvěru udělat opět nejvýhodnější hypotéku na trhu.

S refinancováním to ale není tak snadné, jak se na první pohled může zdát. Ano, je pravdou, že nabízí dlužníkům lepší podmínky pro splácení, avšak ne kdykoliv a komukoliv se namane. Důležité je fixační období, respektive jeho konec. O refinancování hypotéky je vhodné se zajímat zhruba tři až čtyři měsíce před koncem fixačního období, přičemž je nutné pamatovat, že celý proces se může značně protáhnout kvůli odhadu nemovitosti, který obvykle zabere tři týdny až jeden měsíc.

Nižší úrok, méně poplatků, delší doba splatnosti, ...

Refinancováním docílíte hlavně nové výše splátky, tu si opět můžete nastavit tak, aby vyhovovala vašim současným finančním možnostem. Kromě toho ale můžete získat i výhodnější podmínky v podobě nižší úrokové sazby a nižších poplatků, možnosti prodloužit si dobu splatnosti, odložit některé měsíční splátky nebo mimořádně splatit část úvěru.

I přes veškerá pozitiva se některým do změn hypotečního úvěru nechce, bojí se totiž náročného byrokratického procesu. Je pravdou, že nestačí vyplnit jeden online formulář, a čekat, že se vše vyřídí za vás. Na druhou stranu ale s pomocí hypotečního poradce či zkušeného bankéře se není nutné obávat ani žádných zdlouhavých procesů, které by za úsporu financí nestály

Pokud vás trápí aktuálně nedostatek peněz a musíte splácet půjčku, může být její refinancování vhodnou pomocí. Rozhodně lepším řešením než „vytloukání klínu klínem,“ kdy si na zaplacení splátky vyřídíte nový dluh, nebo než „strkání hlavy do písku,“ kdy finanční potíže necháváte vyšumět a doufáte v to, že se to samo vyřeší. Obě tyto varianty nejsou zodpovědné a z dlouhodobého hlediska v žádném případě udržitelné

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení