Nastal po půlení opět čas Bitcoinu?

15.06.2020 | , Fumbi
Komerční sdělení


Minulý měsíc proběhlo dlouho očekávané třetí půlení (tzv. halving) v kryptoměnové síti Bitcoin. Další čtyři roky tak budou těžaři dostávat pouze polovinu z toho, co dosud. Bude tento fakt tlačit na růst ceny a dosáhne letos Bitcoin hodnoty 1 400 000 Kč?

Předchozí půlení nastala v letech 2012 a 2016 a v obou případech platilo, že cena tohoto digitálního aktiva v následujících letech narostla na desetinásobek, i více. Například před prvním půlením v roce 2012 byla cena jednoho Bitcoinu přibližně 12 dolarů, před druhým půlením v roce 2016 již kolem 650 dolarů a nyní již byla stabilizována na úrovni kolem 9000 dolarů. Německá banka Bayerische Landesbank jako první proto připravila studii, která podle dostupných údajů a analýz předpovídá nárůst ceny Bitconu na částku více než 1 400 000 Kč už příští rok.
 
"Při cenovém růstu na novou hladinu lze očekávat také posun ve funkci Bitcoinu ve finančním systému. Při opětovném nárůstu na desetinásobek by se celková velikost trhu s Bitcoinem přiblížila velikosti trhu se zlatem. To by umožnilo finančním institucím Bitcoin efektivně využívat jako zajišťovací nástroj vůči systémovým rizikům," vysvětluje situaci Juraj Forgács, výkonný ředitel společnosti Fumbi.

Obrázek 1: Juraj Forgács, zdroj Štefan Porubský

Rizikovým faktorem však stále zůstává vývoj právní úpravy a postoj autoritářských států, které tuto svobodnou měnu z politických důvodů nepodporují. Prvním státem, který už na začátku roku 2020 umožnil bankám poskytovat služby nákupu a správy kryptoměn, je Německo.

Proč by měla cena růst?

Může za to tzv. "faktor vzácnosti". Je to poměr již vytěženého množství vůči nové těžbě. Tento parametr prokazatelně určoval průměrnou cenu Bitcoinu v minulosti a stejně dobře určuje dlouhodobé ceny zlata i investičních diamantů.
 
Jelikož množství vytěženého Bitcoinu stále narůstá, ale jeho nová těžba se postupně snižuje, vytváří to tlak na růst ceny. S půlením se sníží množství nově vytěženého Bitcoinu za blok o polovinu. Kompletní vytěžení všech Bitcoinů je nastaveno v kódu blockchainu a ukončí se přibližně v roce 2140.

Příležitost pro investory

Při nárůstu bitcoinu na částku 1 400 000 Kč by dnešní investoři mohli počítat zisk kolem 600 %. Je však rozumné spoléhat pouze na Bitcoin? "S růstem ceny Bitcoinu je často spojen i růst ostatních kryptoměn. Za poslední tři roky celkový trh kryptoměn rostl dokonce rychleji než Bitcoin. Je proto rozumné rozdělit investici do širšího portfolia," vysvětluje Juraj Forgács.

Fumbi, šikovný nástroj pro investování do kryptoměn

Pokud nevíte nebo si nejste jisti, jak si sestavit vlastní dynamické portfolio kryptoměn, je rozumným rozhodnutím nechat to na odborníky. Ve Fumbi se o vše stará speciálně navržený algoritmus, který efektivně rozdělí vaši investici do inteligentního a dynamického portfolia sestávajícího z více než 25 top kryptoměn.

Obrázek 2: Kryptoměny, zdroj Fumbi

Kolik investovat?

Navzdory potenciálu kryptoměn je třeba mít neustále na paměti fakt, že investice do nich je riziková. Digitální měny jsou totiž známé svými častými výkyvy. Zvolit byste tedy měli pouze takovou částku, kterou si můžete dovolit, a to i po případném zpomalení ekonomiky a poklesu vašich příjmů. S Fumbi je však možné investovat do kryptoměn již od 1400 Kč (50 €).
 
Více informací na https://fumbi.network/cs

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení