Co můžeme v dalších letech očekávat od Bitcoinu?

13.07.2020 | , Fumbi
Komerční sdělení


Jak by se mohl chovat Bitcoin v následujících čtyřech letech poté, co má za sebou tzv. halving, neboli „půlení“? Tato událost se totiž vždy pozitivně odrazila na jeho hodnotě. Poroste tedy jeho cena? Přinášíme odhad toho, jak se může cena Bitcoinu a velikost trhu kryptoměn nadále vyvíjet.

Zdroj: Fumbi

Výhodou Bitcoinu je nemožnost rozmnožit jej a vybudovaná decentralizovaná infrastruktura. Každý halving pak jeho vzácnost ještě zvyšuje. Při současném tempu tištění peněz a za předpokladu, že právní regulace a technologie procesní správy je již dostatečně dotažena, budou nevyhnutelně také velké finanční instituce ukládat část svého portfolia do Bitcoinu.

Bitcoin již prošel několika fázemi. Přechody mezi jednotlivými fázemi byly doprovázeny vývojem právního i technologického prostředí, skokovým růstem likvidity a proměnami významu Bitcoinu pro jeho uživatele.

Fáze Bitcoinu

Tak jako u každé nové technologie, také Bitcoin začal v první fázi experimentem. Úzká skupina odborníků na kryptografii vytvořila blockchain a tím dokázala zajistit základní peněžní vlastnosti – nezměnitelnost a trvanlivost zápisu spolu s nepadělatelnou vzácností zúčtovací jednotky. 

Druhá fáze vývoje lze popsat: Bitcoin jako platební metoda. Z Bitcoinu se stala opravdová platební metoda použitelná pro transfer prostředků po celém světě řádově v sekundách a se zanedbatelnými náklady. Platbu Bitcoinem v této fázi zavádějí první obchody.

Třetí fázi: Bitcoin jako úložiště hodnoty, odstartoval první halving v roce 2012, kdy cena prudce rostla a poprvé překročila 1 000 USD. Bitcoin tak již nehrál pouze roli platební metody, ale zároveň se začalo rozrůstat hnutí "Hodler", tedy ti lidé, kteří Bitcoin kupují a dlouhodobě drží s vizí dlouhodobé budoucnosti.

Čtvrtá fáze: Bitcoin jako alternativní investiční nástroj, ve kterém jsme se nacházeli dosud, odstartoval druhý halving v roce 2016. V této fázi již bylo vybudováno odvětví plné profesionálních těžařů, s prvními vyjádřeními regulačních autorit a úřadů ve světě, se zaběhnutými burzami a širokou sítí „Hodlerů“.

V současnosti pomalu přecházíme do páté fáze: Bitcoin jako běžný investiční nástroj. Od letošního roku začínají německé banky nabízet služby související s kryptoměnami. Jedna z největších amerických bank JP Morgan po dlouholetém odmítání otevírá účty burzám Coinbase a Gemini. Vznikají komplexní a velmi sofistikované systémy pro bankovní správu kryptoměn. Nebude proto překvapením, pokud jednotková cena Bitcoinu poskočí na úroveň stovek tisíc dolarů.

Zdroj: Fumbi

Poslední fáze, kam se Bitcoin může v budoucnu dostat, je globální rezervní měna. Jakmile bude Bitcoin běžnou součástí investičních portfolií, jeho denní volatilita se výrazně sníží. V tomto bodě se vynoří otázka jeho vhodnosti pro zúčtování mezi státy samotnými. Každý, kdo se snaží ukládat nějakou hodnotu, preferuje totiž tvrdé peníze před inflačními. Zároveň se státy předhánějí v tlačeni nových peněz "ze vzduchu". Příští měnový systém už nebude postaven na dominanci dolaru, protože je to geopoliticky neúnosné. Multipolární svět potřebuje určitou neutrální půdu, a momentálně neexistuje lepší varianta než Bitcoin. Je to tak logické vyústění jeho příběhu.

Nezapomínat na rizika

Aby ale vše nevyznělo, jako jednoduchá věc, upozorňujeme také na rizika. Na ta, která si umíme představit, ale především taková, která neznáme. Celý scénář je totiž realistický pouze za předpokladu, že neexistuje neznámé riziko, které by cestu Bitcoinu ohrozilo.

Jedním z příkladů může být nový boj o Bitcoin, který by vyústil do hard forku, a největší burzy by se pod geopolitickými tlaky nedohodly, který z dvou řetězců budou jako "Bitcoin" označovat. Čína by mohla jít jedním směrem a USA druhým. Věříme však, že toto riziko je poměrně malé, protože společným zájmem držitelů Bitcoinu je udržet jeho cenu vysoko.

Nejhorší rizika jsou však ta, která si aktuálně představit neumíme. Proto je třeba diverzifikovat, a to také v rámci kryptoměn.

O mechanismu ceny Bitcoinu

Bitcoin se postupně přesouvá do rukou silných a dlouhodobých držitelů (Hodlerů), kteří prodávají jen zlomky toho, co naakumulují. Jelikož nová produkce klesá, v určitém okamžiku budou mít Hodleři úplnou moc nad cenou a těžaři a cenoví spekulanti budou mít pouze zanedbatelný vliv. Už dnes vlastní Hodleři odhadem 70-80 % Bitcoinů.

Zdroj: Fumbi

Čím více Bitcoinů je v rukou Hodlerů, tím menší je šance, že se prosadí dlouhodobý pokles kryptoměny. Hodler to totiž nepřipustí. Při poklesech budou kumulovat, při velkých nárůstech prodávat jen zlomky. Důvodem je důvěra v neměnnost zápisu v Bitcoinové síti a ve vzácnost Bitcoinu. Malý pokles je pro ně příležitost k nákupu, velký nedopustí, protože by tím zdevalvovali svůj vlastní majetek. V průběhu pár let budou tak Hodleři určovat cenu.

Další důvod růstu by mohl být vstup institucí na spotový trh s Bitcoinem, který přinese další vrstvu Hodlerů. Držet část majetku v něčem, co nedokáže žádný úřad znehodnotit, je v současnosti velkým lákadlem.

Nárůst směnitelnosti a likvidity, velikost a decentralizace sítě, rozvoj právní regulace a technologie správy byly nevyhnutelné podmínky, které Hodlerům umožnily tuto sněhovou kouli spustit, a pokud nezasáhne faktor neznámého rizika, těžko si představit, že ji něco zastaví.

Fumbi je tu pro vás

Pokud také vy chcete být Hodlerem Bitcoinu a dalších kryptoměn, ale nevíte, jak na to, je tu pro vás Fumbi. Jeho portfolio je navržené tak, aby bylo za všech okolností vázané na velikost kryptoměnového trhu. Proto i v případě, že Bitcoin ztratí dominantní postavení, na hodnotu vaší investice to nebude mít vliv. Minoritní kryptoměny v portfoliu je třeba chápat jako zajištění před rizikem, když by jiná kryptoměna vyskočila a připravila Bitcoin o část jeho tržní pozice.
 
Investování do kryptoměn přes Fumbi je velmi jednoduché, můžete investovat jednorázově či pravidelně, a to již od 1400 Kč (50 Euro).

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení