Ani zaměstnanci nemají hypotéku jistou

30.09.2020 | , Dotfox
Komerční sdělení


Zaměstnanci při žádosti o hypotéku mají značně navrch nad OSVČ, avšak vyhráno nemají ani s pravidelným vysokým příjmem. Jaké překážky mohou vstoupit zaměstnancům do jejich plánů o vlastním bydlení?

Doba splatnosti hypotéky často převyšuje i dvacet let, není divu, že banky při schvalování půjčky na bydlení chtějí mít stoprocentní jistotu o úvěruschopnosti klienta. Navíc neposuzují pouze aktuální příjmy, ale zajímají se i o ty budoucí. 

Nejistotu v zaměstnání banky nechtějí 

První překážkou, která může sen o vlastním bydlení vmžiku rozplynout, je smlouva na dobu určitou. Velké potíže pak mohou způsobit především smlouvy uzavřené na dobu kratší než jeden rok. V takovém případě se s největší pravděpodobností s hypotékou rozlučte, pokud tedy nezískáte potvrzení od zaměstnavatele, že smlouva bude po jejím uplynutí znovu obnovena, popřípadě nevyčkáte na smlouvu na dobu neurčitou.

Pokud nejistý pracovní poměr stojí za nejistým schválením, pak zkušební doba a výpovědní lhůta představují jasnou stopku. Nacházíte-li se v tomto časovém úseku, hypotéku vám žádná banka nedá, a to ani tehdy, když vám hypoteční kalkulačka najde nejvýhodnější úvěr a spočítá vám, že s aktuálními příjmy dluh hravě zvládnete. V tomto případě nepomůže ani vysoký příjem, pakliže ho nemůžete garantovat v příštích několika měsících až letech.

Vysoké prémie a ani příjmy v cizí měně vám nepomohou

Pro banky je důležitá pravidelnost a stabilita, proto další, kdo nejspíš neprojde schvalovacím procesem, jsou lidé pracující na dohody a lidé s pohyblivou či podmíněnou složkou platu. Co se dohod týká, pak brigády na dohody o provedení práce banky obvykle vůbec neberou v potaz, u přivýdělků na dohodu o pracovní činnosti je to žádost od žádosti.

K výhodné hypotéce vám nepomohou ani jednorázové odměny nebo nepravidelné finanční bonusy, takové příjmy pro banku nejsou směrodatné. Myslet si, že nad schválením vyzrajete tehdy, když o hypotéku zažádáte o Vánocích, kdy očekáváte vysoké prémie, je tedy bláhové. A je jedno, zda budete žádat o úvěr online nebo osobně na pobočce, vaše příjmy budou poskytovatelem důkladně proklepnuty tak či tak.

V neposlední řadě nepomáhá zaměstnancům ani práce v zahraničí, příjmy v cizí měně většina bank poníží o zhruba 10 až 15 % kvůli kurzovému riziku. U mzdy vyplácené v cizí měně je nutné počítat s posílením české koruny, v takovém případě by došlo k poklesu příjmu po přepočtení.

Úvěruschopnost je pro banku alfou omegou

Zažádat o hypotéku není jen tak, využít můžete úvěrovou kalkulačku, pomoc hypotečního specialisty i nezávislého finančního poradce, přesto stoprocentní úspěch není nikdy zaručen. Zapotřebí je kromě vysoké bonity i stálost příjmů a především jistá budoucnost, která pro banku nebude představovat riziko. Než tak podáte žádost o hypotéku, ujistěte se, že jste úvěruschopní.
 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení