Proč se vyplatí refinancovat hypotéku?

19.10.2020 | , Futurino
Komerční sdělení


Refinancování hypotéky je v poslední době často skloňovaným pojmem. Ušetření několika set korun měsíčně na splátkách láká čím dál tím více lidí. Aby taky ne, když vcelku jednoduše můžete ulevit svému rodinnému rozpočtu. Refinancování hypotéky není vůbec nic těžkého, ale i přesto se vyplatí znát předem několik důležitých informací, termínů a záludností.

Co znamená refinancovat hypotéku?

Refinancování hypotéky doslova znamená splatit váš současný hypoteční závazek novým úvěrem stejného typu u jiné banky. Hlavním důvodem změny poskytovatele úvěru jsou výhodnější podmínky, případně lákavější benefity, které vám konkurenční banka může nabídnout. Nejčastěji je to nižší úroková sazba, což znamená, že finanční instituci zaplatíte menší částku za půjčené peníze.

Okamžik refinancování hypotečního úvěru je také skvělou příležitostí k navýšení základní jistiny, popřípadě k upravení splátkového kalendáře či zkrácení doby splácení závazku. Pochopitelně je zde i možnost předčasného uhrazení větší části dlužné částky. Zbylý zůstatek dluhu se následně převede ke konkurenční bance, kde bude za daleko výhodnějších podmínek probíhat její postupné splácení.

Je refinancování hypotéky legální?

Refinancování hypotéky není něco, čeho byste se měli vzhledem k legálnosti právního jednání bát. Jinak řečeno, neděláte nic ilegálního. Pokud se rozhodnete svou hypotéku refinancovat ke konci sjednané fixace a učiníte tak v řádném termínu, nemusíte se obávat ani žádných dodatečných po-platků nebo dokonce penále. Svůj úmysl refinancovat hypotéku oznamte bance optimálně 60 dní před ukončením fixace. Banka má totiž na vystavení vyčíslení 30 dní. Pokud tedy využijete celou tuto zákonnou lhůtu, nová banka nemusí mít dostatečný časový prostor splatit původní bance hypotéku. 

Ze zákona sice máte možnost splatit úvěr i před uplynutím doby fixace, ovšem v tomto případě je nutné počítat s dalšími náklady. Banka si totiž zcela běžně účtuje navíc další výlohy, které jsou spojeny s předčasným splacením. 

Mezi tyto účelně vynaložené náklady kupříkladu patří administrativní poplatky, poplatky placené katastru nemovitostí nebo mzdové náklady na konkrétního zaměstnance vyřizujícího váš požadavek.

Hypotéku můžete refinancovat z domova

Žijeme v době moderních internetových technologií, čehož můžete plně využívat právě při procesu refinancování hypotéky. Všechno lze zařídit z pohodlí vašeho domova. Nejméně 2 měsíce před uplynutím doby fixace se začněte zajímat o aktuální nabídky hypotečních úvěrů. Hypoteční kalkulačka vám v tomto okamžiku pomůže připravit přehledné srovnání se všemi potřebnými údaji včetně doby splácení nebo výše měsíčních splátek.

Využijete-li online hypoteční bankovnictví, nemusíte se v bance vůbec ukázat. Po pár kliknutích vidíte průběh refinancování hypotéky a také veškeré potřebné dokumenty. Žádost o refinancování můžete nově odeslat i formou SMS zprávy. Dokonce si můžete objednat i kurýra, který vám všechny dokumenty k potřebnému podpisu donese až k vám domů. 

Bojíte se růstu úrokových sazeb?

Bankovní trh má své samostatné hybné síly, které nejdou ničím ovlivnit. To se týká i doby fixace, a tím pádem výše úrokových sazeb. Některé banky si dávají s vypsáním nových úrokových sazeb na čas, což by se vám, jako klientům, mohlo zdát poněkud podezřelé. V tomto okamžiku není nic snazšího než zauvažovat nad refinancováním hypotéky na byt. Na trhu určitě objevíte konkurenční banku s výhodnějšími podmínkami a delší dobou fixace.

Dejte si pouze pozor, že lhůta nové fixace začíná běžet okamžikem sepsání příslušné smlouvy. Právě dobíhající doba fixace totiž ukrojí z nové fixační lhůty několik týdnů, což se ale v dlouhodobém horizontu stále vyplatí. Refinancovat hypotéku můžete i v okamžiku, kdy vás jednání stávající banky naštvalo a vy chcete odejít. V takovém případě asi nebudete řešit ani malé administrativní poplatky.

Pokud refinancujete hypotéku ve správný čas, tak se to rozhodně vyplatí. Nejenom, že si upravíte cílovou částku, ale můžete velkou část úvěru předčasně splatit.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení