Co vše pojímá přepis ojetého vozu? Ušetřit lze čas i peníze

07.12.2020 | , Futurino
Komerční sdělení


Uvažujete o nákupu auta, ale do nového se vám kvůli jeho vysoké ceně nechce. Ostatně hovoří se o tom, že cena úplně nového vozu se snižuje už v momentu, kdy sjíždí z výrobní linky. Hlavně z toho důvodu jde většina lidí spíše po starších vozech.

Mnohé ojetiny, které jsou staré do 5 lze sehnat za mnohem přijatelnější peníze. Koupit takovýto vůz lze bez problémů třeba od soukromého prodejce. Hlavně v tomto případě se vyplatí znát vše okolo přepisu auta. Ušetříte si tak nejenom čas, ale i peníze, které by vám mohly uniknout. My se proto v následujících řádcích podíváme na vše, co je s prodejem, respektive s nákupem, vozidla spjaté.    

Probíhá na jakémkoli úřadě s rozšířenou působností

Přesně tak, není nutné jezdit nikam do krajského města. Tam by vám samozřejmě vůz také převedli, nicméně takto je to mnohem pohodlnější. Jedná se prakticky vždy o úřad, který je v blízkosti místa bydliště prodávajícího. 

Zapomeňte na předchozí odhlašování

Od 1.1. 2016 už není zapotřebí žádného specifického odhlašování auta. Dochází totiž k tomu, že se převádí přímo na nového provozovatele. Existence jakéhosi polopřevodu se stala minulostí. Polopřevod se označoval také jako odhláška vozu z evidence registru silničních vozidel.   

Přepis ze strany prodejce, jemuž může hrozit i pokuta

Hodně důležité je pro prodejce hlavně včasné přihlášení vozidla na nového majitele. Po podpisu smlouvy a obdržení finančních prostředků za vůz musí být auto přihlášeno na nového majitele do 10 pracovních dnů. Právě proto se mnohdy nevyplatí dávat plnou moc kupujícímu. Splnění je totiž požadováno po prodejci. Pokuta se může vyšplhat až do výše 50 000 korun, což není málo. Jestliže se kupující nemůže transakce zúčastnit, měl by si nechat prodejce poslat právě od něj plnou moc. Prodejce také mimo jiné musí odhlásit auto z povinného ručení či havarijní pojistky.       

Co vše je k přepisu auta nutné?

K úspěšnému přepisu ojetého vozidla na nového majitele je zapotřebí několika důležitých dokumentů. jsou jimi:

  • vyplaněná přihláška o registraci vozidla do registru,
  • velký a malý technický průkaz,
  • kupní smlouva,
  • občanský průkaz,
  • v případě absence kulujícího jeho plná moc,
  • potvrzení o uzavřené povinném ručení,
  • protokol o evidenční kontrole vozu, jehož stáří nepřesahuje 14 dní.

Pokud bude novým vlastníkem právnická osoba, bude také nezbytný výpis z obchodního rejstříku. Ten nesmí být starší než 12 dní.  

Zdroj obrázku: Syda Productions / Shutterstock.com

Přepis z pohledu kupujícího

Také kupující bude muset provést hned několik důležitých úkonů, bez nichž by se přepis auta neuskutečnila. V první řadě je zapotřebí nově koupenému automobilu sjednat povinné ručení. Nakupující získá zelenou kartu. Kupující musí na dopravním inspektorátu předložit následující doklady. Jde o:

  • velký a malý technický průkaz,
  • zelenou kartu,
  • žádost o registraci vozu,
  • evidenční kontrolu vozu,
  • potvrzení o způsobilosti auta k provozu, tedy STK.

Jinak je možné převádět vozy také bez platné STK. Vozidlo tak musí být odtaženo na místo, kde je mu vydána evidenční kontrola, respektive osvědčení o jejím absolvování.  

Pozor na ekologickou daň

Jestliže se chystáte k nákupu staršího auta, musíte počítat s ekologickou daní. Jestliže vůz patří do některé ze skupin Euro1, 2 a 3, činí poplatek 10 000, 5 000 nebo 3 000 korun. Důležitý je pohled do velkého technického průkazu. Je-li tam záznam o zaplacení, prodejce částku hradit nemusí.

Kolik všechno stojí?

Za evidenční kontrolu zaplatíte od 400 do 1 000 korun dle typu auta. Ověření podpisu vyjde na 100 korun, přihlášení vozu pak stojí 800 korun. Ceny jsou ale určitě orientační. Každý servis to má jinak. Někde mohou být i slevy.  

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení