Co dělat, než odejdete do předčasného důchodu?

24.11.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Volba předčasného důchodu by neměla být unáhleným rozhodnutím, ale naopak promyšleným krokem. Podívejme se na vybrané otázky, na které by si měl každý žadatel o předčasný důchod odpovědět.

Řádný důchodový věk se v Česku postupně prodlužuje, liší se tedy dle ročníku narození a u žen aktuálně ještě dle počtu vychovaných dětí. V budoucnu budou mít všichni občané řádný důchodový věk 65 let a počet vychovaných dětí již nebude hrát roli. Důchodová legislativa se však může změnit a důchodový věk zvýšit.

Kdo má řádný důchodový věk 63 let a více, ten může do předčasného důchodu odejít nejdříve v 60 letech, lidé mající řádný důchodový věk nižší než 63 let mohou do předčasného důchodu odejít nejdříve 3 roky před dosažením řádného důchodového věku.

Předčasný důchod není zadarmo

Při volbě předčasného důchodu je potřeba počítat s krácením za předčasnost, které se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní, o které se odejde do penze dříve. Současně odpracují žadatelé o předčasný důchod méně let, než kdyby odešli až do řádného důchodu, což má pochopitelně negativní vliv na výši důchodu. A v neposlední řadě mají předčasní důchodci do dosažení řádného důchodového věku omezen přivýdělek. Proto je dobré si před volbou předčasného důchodu zodpovědět na tyto otázky:

Nemůžu najít jinou práci?

Do předčasného důchodu v praxi často odchází lidé, kteří přijdou v předdůchodovém věku o zaměstnání nebo lidé, které jejich práce již příliš zmáhá. V takových případech není vhodné si ihned požádat o předčasný důchod, ale nejdříve zkusit najít na trhu práce jiné pracovní uplatnění. Při ukončení pracovního poměru výpovědí běží dvouměsíční výpovědní lhůta, kterou je dobré maximálně využít. Stoupá počet zaměstnavatelů, kteří hledají zkušené zaměstnance. Pro některé lidi může být řešením zkrácený úvazek.

Odchod do předčasného důchodu – kdy odejít, na co pozor
 

Vyčerpal/a jsem podporu v nezaměstnanosti?

Občané starší 55 let mají nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 11 měsíců. Před odchodem do předčasného důchodu je vhodné vyčerpat podpůrčí dobu u podpory v nezaměstnanosti. Tímto krokem se zvýší doba pojištění ovlivňující výši státního důchodu a současně se sníží krácení za předčasnost, což v souhrnu znamená vyšší měsíční státní předčasný důchod.

Vybral/a jsem ideální termín?

Krácení za předčasnost se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní, proto není jedno, kdy přesně se do předčasného důchodu odejde. Špatné načasování i o jeden den může přinést zbytečně vyšší krácení. I u předčasného důchodu navíc platí, že samotnou částku předčasného důchodu ovlivňuje získaná doba pojištění v celých ukončených letech. Posunutím termínu o několik dní se může získat rok pojištění navíc, což zvýší měsíční částku předčasného důchodu. Základem je detailní znalost vlastního průběhu pojištění.

Údaje, které má ČSSZ ve své evidenci lze zjistit z Informativního osobního listu důchodového pojištění (IOLDP). O zaslání IOLD je možné si požádat jedenkrát ročně. Případné nesrovnalosti mezi skutečností a evidovanými údaji je dobré řešit v dostatečném předstihu před odchodem do důchodu, proto je vhodné se o důchodové záležitosti zajímat včas.

Propočítal/a jsem finanční dopad?

Žadatelé o předčasný důchod by měli mít předem alespoň orientačně spočítanou měsíční částku předčasného důchodu a případného starobního důchodu, aby věděli, jak se změní jejich životní úroveň dřívějším odchodem do penze oproti práci až do dosažení řádného důchodového věku. Při konečném rozhodování, kdy odejít do předčasného důchod, je rozumné zohlednit všechny faktory – finanční, rodinné či zdravotní.

Čtěte také: Jak odejít až o 5 let dříve do důchodu bez zbytečných ztrát?

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 23 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY