Změna dodavatele plynu: Kdy je ta správná doba?

19.04.2021 | , Tisková zpráva
Komerční sdělení


Ceny plynu se neustále vyvíjí. Zatímco v první čtvrtletí roku 2020 byla indikativní cena za plyn 745 Kč/MWh, v prvním čtvrtletí roku 2021 bude cena o 133 Kč nižší, tedy 612 Kč. Pohlídejte si, zda cenu sníží i vás dodavatel, a pokud ne, zjistěte, jak přejít k jinému. Změna dodavatele zemního plynu je totiž jednodušší, než si myslíte. 

Dodavatel vs. distributor plynu

Než se pustíte do samotné změny dodavatele plynu, udělejte si pořádek v tom, kdo je kdo. Dodavatel a distributor se spolu často zaměňují, přitom každý z nich má jinou úlohu. Distributor plynu vám bude přidělen na základě místa, ve kterém plyn odbíráte. V České republice jsou 3 hlavní distributoři: GasNet, s.r.o., EG.D. (E.ON) a Pražská plynárenská Distribuce, a.s. Dodavatelů plynu je v Česku více než 80 a nachází se mezi nimi jak velké a známé společnosti (jako například innogy), tak i malé lokální firmy.

Pokud tedy plánujete změnit svého aktuálního dodavatele plynu nebo jste se zrovna přestěhovali a čeká vás jeho hledání, budete se zaměřovat právě na dodavatele.

Kdy je vhodná doba na změnu dodavatele plynu?

Změnu dodavatele zemního plynu můžete řešit například také při stěhování. Nového dodavatele byste si měli vybrat nejen na základě ceny, ale také služeb, které jsou v této ceně zahrnuty. Například u innogy získáte slevy na spotřební zboží díky věrnostnímu programu Innogy Premium a zároveň jako nový zákazník získáte finanční odměnu. Pokud si vyberete produkt na delší časové období, obvykle dostanete finanční bonus za každý rok odběru. Svou spotřebu budete moci kontrolovat přes portál innosvět, kde najdete i všechny faktury a dokumenty ke smlouvám.

Jak probíhá změna dodavatele plynu?

Na začátku samotné změny dodavatele zemního plynu stojí hledání. U innogy můžete využít kalkulátor nabídky plynu, který za vás vše spočítá. Pokud máte vybráno, přichází na řadu změna dodavatele. U innogy to znamená vyplnění smlouvy o sdružených službách zemního plynu, a také plná moc.

Díky ní zplnomocníte innogy k provedení nezbytných právních úkonů souvisejících se změnou dodavatele. Jakmile budete mít tyto dokumenty vyřízené, innogy ukončí stávající smlouvu u původního dodavatele a věci se dají do pohybu.

Jak rychle dojde ke změně dodavatele plynu?

Změna dodavatele zemního plynu závisí na typu smlouvy, zda je uzavřena na dobu neurčitou, nebo se jedná o smlouvu fixovanou. V případě smlouvy na dobu neurčitou platí, že konec smlouvy je za 3 měsíce počínaje prvním dnem následujícího měsíce po obdržení žádosti. U fixovaných smluv je konec jasně stanovený, ale je potřeba zohlednit lhůtu pro vyslovení nesouhlasu s pokračováním smlouvy. Fixované smlouvy jsou zpravidla vždy prolongované.

Jakmile k samotné změně dojde, obdržíte od innogy potvrzení o přechodu k novému dodavateli a rozpis záloh.

 

 

 

Autor článku

Komerční sdělení