5 neřestí, které z nás tahají víc peněz, než možná tušíte

08.04.2021 | , H1
Komerční sdělení


Češi každoročně utratí za alkohol a tabák téměř 8 % příjmů. To je spousta peněz, dobrých 204 miliard ročně. 

Existuje ale i spousta dalších drahých neřestí. Přečtěte si, jaké další jsou postrachem našich peněženek.

Data Eurostatu nám Čechům nevystavují zrovna pěknou vizitku. Za alkohol a tabák utratí každý člen české domácnosti nejvyšší procento příjmů ze všech členských zemí Evropské unie – 7,9 %. Jen o krapet líp jsou na tom Maďaři a Estonci. Mezi premianty se potom řadí sousední Němci, kteří za tyto zlozvyky utratí pouze 3,2 % ze svých mezd, přestože také nejsou zrovna národ abstinentů.

Neřesti, to ale není jen pití a kouření. Našli jsme i další libůstky, kterým aspoň jednou za čas neodolá téměř nikdo z nás.

1. Alkohol: Průměrná česká rodina ročně propije téměř 8000 Kč

Z aktuálních údajů Českého statistického úřadu vychází, že pivo, víno a tvrdý alkohol vysaje průměrné české rodině z peněženky 7796 Kč ročně. I když u nás v posledních letech mírně klesá spotřeba piva a lihovin, stále platí, že na osobu se piva vypije nejvíc na světě právě v Česku. Na druhou stranu u vína obliba stoupá, i když velmi pozvolna.

2. Cigarety: Kuřáků je u nás čtvrtina, rakovinotvorný zlozvyk je stojí desetitisíce

Jednoduchá matematika. Krabička cigaret stojí průměrně 106 Kč a český kuřák, kterých je 2,6 milionu, vykouří průměrně 13 cigaret denně. To dělá ročně 238 krabiček a závratných 25 228 Kč. Částka, za kterou pořídíte pěknou rodinnou dovolenou. Není divu, že takové peníze, ať na letní radovánky, nebo nenadálé situace, v rozpočtu chybí a nedostatek potom vykrývají půjčky on-line

Obrázek: Za kávu utrácíme víc a víc. Nejde ale tolik o rostoucí nároky na její množství jako na kvalitu. A tím tedy i cenu.

3. Sladkosti: Cukrovinky nás stojí víc než ovoce

Obezita, cukrovka, vysoký krevní tlak, zkažené zuby, děravá paměť. To je jen výsek zdravotních rizik, která způsobuje nadměrná konzumace cukru. I tak ho každý z nás sní kolem 40 kg za rok a podle dat Českého statistického úřadu za sladké utrácíme víc než třeba za čerstvé ovoce. Řekněte, není trochu na pováženou, že průměrná česká rodina nakoupí ročně 4 kg tabulkové čokolády?

4. Hazard: Za sny o astronomické výhře utratíme desítky miliard

V automatech, kurzových sázkách, stíracích losech a kasinech ročně nenávratně zmizí 36,3 miliardy korun. Tyto peníze, které skončí v kapsách loterijním a sázkovým firmám po vyplacení výher, mohou potom chybět v rodinných rozpočtech na mnohem důležitější věci. 

Není třeba připomínat, jak mizivá je v hazardu a loteriích šance na výhru. Třeba u stíracích losů platí, že pořádné peníze (dejme tomu 100 000 Kč) vyhrává jen asi 8 losů z milionu vydaných.

5. Káva: Pijeme jí čím dál míň, zato ale čím dál kvalitnější

Spotřeba legální drogy, bez které si spousta Čechů neumí představit ráno, a už vůbec ne pracovní den, v posledních letech pomalu klesá. Ale pozor. To vůbec neznamená, že bychom snad o kofein ztráceli zájem, spíše nám začalo záležet na kvalitě. Prodeje padají u levné instantní kávy, zatímco kvalitní zrnková a sypaná káva jsou na vzestupu. Ročně v Česku vypijeme 20 000 tun kávy za 6,5 miliardy Kč.

Popularita strmě stoupá také energetickým nápojům, které obsahují koňské dávky jak cukru, tak kofeinu. Přitom co se týče návykovosti, s kávou si v ničem nezadají.

 

Zbývá vám před výplatou málo peněz na kontě? Zkuste se zamyslet, jestli zbytečně neutrácíte právě za některou z výše uvedených neřestí. Když už bez nich nemůžete být, je dobré je aspoň držet na uzdě. A možná, že časem to bez nich půjde úplně. 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení