Co se stane s mými penězi, když zkrachuje banka?

20.05.2021 | , AC&C
Komerční sdělení


Nestává se to často, ale pokud by přeci jen došlo k finančním problémům a následnému krachu instituce, u níž máte uložené peníze, máme pro vás dobrou zprávu.


O své úspory nepřijdete. Ať už je máte uložené v bance, družstevní záložně nebo stavební spořitelně, jsou za zákona pojištěné. Víme, jak se k nim bez problémů dostat zpět.

Už pětadvacet let funguje v Česku instituce, která chrání klienty bank, družstevních záložen a stavebních spořitelen. Klientům peněžních ústavů zaručuje, že i v případě krachu některého z nich nezůstanou bez peněz. Postará se o to Garanční systém finančního trhu.

Jistota dvou a půl milionu v bezpečí

Pokud máte úspory na běžném, termínovaném nebo spořicím účtu či na stavebním spoření, pak máte jistotu, že se k nim po krachu finanční instituce dostanete. Garanční systém finančního trhu (GSFT) totiž ze zákona zajišťuje, že peníze až do částky 100 tisíc eur, tedy aktuálně kolem 2,5 milionu korun, má každý klient pojištěné. 

Co se děje po krachu?

Pokud by nějaká finanční instituce zkrachovala, výplata peněz probíhá rychle a pohodlně. Není totiž potřeba o nic komplikovaně žádat. Stačí jen po sedmi pracovních dnech od ohlášení krachu zajít s platným občanským průkazem či pasem do jedné z poboček Komerční banky, která výplaty náhrad zajišťuje. Tam si peníze můžete převést na jiný účet, zřídit si u ní nový účet a peníze si nechat převést tam nebo si nechat peníze vyplatit v hotovosti. O výplatu náhrady vkladů můžete požádat i skrze formulář s ověřeným podpisem, který vyplácející bance zašlete doporučeně. 

Pozor, vše pojištěno není!

Na co je ale potřeba dát pozor, je fakt, že zdaleka ne všechny finanční produkty jsou pojištěné. Z těch často používaných se zákonné pojištění vkladů vůbec nevztahuje například na investice do podílových fondů, dluhopisů a akcií. Pojištěno není také penzijní či životní pojištění, protože se v tomto případě jedná o investiční produkty. A pokud máte své úspory v družstevní záložně, tak se pojištění vkladů nevztahuje ani na členský vklad. 

Když je peněz víc, rozdělte je!

Je také vhodné si hlídat, aby výše úspor, které má klient u jedné finanční instituce, nepřesáhla hranici 100 000 eur, tedy zhruba 2,5 milionu korun. Náhrady vkladů totiž Garanční systém vyplácí pouze do této výše. Cokoliv nad tuto částku už pojištěno není. Proto se doporučuje rozdělit si větší množství úspor do několika peněžních ústavů – tak, aby měl člověk jistotu, že má pojištěny skutečně všechny své úspory.  

Více informací o pojištění vkladů, pojištěných produktech a institucích, u nichž jsou vklady pojištěny, naleznete na webu Garančního systému https://www.garancnisystem.cz/ nebo si můžete prohlédnout aktuální vydání vlogu s výkonnou ředitelkou Renátou Kadlecovou.

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení