Při zakládání s.r.o. či živnosti je třeba zvážit všechny plusy a mínusy

30.08.2021 | , Jake&James Accounting
Komerční sdělení


Přemýšleli jste o tom, že se vrhnete na podnikání a ještě nevíte, zda se rozhodnout pro živnost, nebo spíše vlastní společnost? Přinášíme vám srovnání, které vám pomůže zvolit, co pro vás bude výhodnější.

Založit si vlastní podnikání je dnes díky novelám řady zákonů již relativně rychlé.  V minulosti byl přitom vznik s.r.o. poměrně složitým a zdlouhavým procesem, který trval mnohdy až několik týdnů. V současnosti již stačí, když si založení společnosti vyřídíte u specialistů, kteří se tím zabývají. V rámci služby máte k dispozici také notáře, u něhož si s.r.o. rovnou zapíšete do obchodního rejstříku. Přesto dává část veřejnosti stále ještě přednost živnostenskému oprávnění.

Ručení majetkem


V čem je však rozhodně rozdíl, to je výše majetku, kterým živnostník a firma v rámci svého podnikání ručí. A právě zde je velká výhoda společností s ručením omezením. Ty totiž, jak již z jejich názvu vyplývá, ručí pouze omezeně, a to do výše svého základního kapitálu. 
Živnostník ručí celým svým majetkem. Kvůli tomu se může stát, že se tak dostane do existenčních problémů. Společník s.r.o. ručí pouze do výše, v jaké nebyla splněna vkladová povinnost. Tato minimální výše sice může být třeba i jen 1 koruna, rozhodně se však doporučuje vložit do firmy více. Především při rozjezdu potřebuje taková společnost investice v řádu tisíců či desítek až stovek tisíc korun. Vyřídit je třeba mnoho věcí. Nejen nové prostory, vybavení, ale také samozřejmě firemní dokumenty, razítka a další potřebné materiály, které jsou pro provoz každého takového subjektu nutností. Pokud má navíc s.r.o. nízké jmění, nepůsobí to navenek příliš důvěryhodně.

Hodnota


Zatímco hodnota OSVČ se během podnikání nezvyšuje, u s.r.o. je to zpravidla přesně naopak. Platí, že čím déle je firma na trhu, tím její hodnota roste. Díky navyšování vlastního kapitálu může navíc dále expandovat.

Daňové a další povinnosti


Další rozdíl mezi OSVČ a společností s ručením omezením je pak v tom, jakou daň z příjmu živnostník a firma odvádí. Ta je u živnostníka ve výši 15 % ze základu daně, který je rozdílem mezi příjmy a výdaji.  U s.r.o. je pak daňová sazba 19 %.  
Při porovnání podmínek živnosti a s.r.o. se ukazuje, že založení i samotný provoz společnosti s ručením omezením bývá často výhodnější. Přesto je i zde vhodné, aby vám se vším pomohl odborník, který se na danou problematiku zaměřuje. Ne každý podnikatel se zcela orientuje v legislativě. Díky službám specializovaných firem získáte jistotu, že při zakládání společnosti nebo živnosti proběhne vše správně.

„Se zakládáním s.r.o. máme dlouhodobé zkušenosti. Stačí k tomu jediná schůzka. Na trhu působíme již řadu let. Naši specialisté umí zařídit veškerou administrativu spojenou jak se založením, tak s vedením firmy nebo s provozováním živnosti včetně účetnictví a daňového poradenství. K dispozici máme navíc vlastního notáře,“ říká Adam Larysz, specialista na zakládání firem z Jake&James Accounting.

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení